Noordersluis in Lelystad wordt gerenoveerd. Brug blijft open voor verkeer

De Noordersluis in Lelystad. Provincie Flevoland

De Noordersluis in Lelystad wordt van 31 januari tot 20 maart gerenoveerd. Tijdens de renovatie van de sluis blijft de brug open voor het verkeer, behalve vier nachten. De sluis is wel bijna helemaal gestremd voor de scheepvaart.

Eén uniform systeem

Belangrijk onderdeel van de renovatie is het vernieuwen van het besturings- en bedieningssysteem. Alle beweegbare bruggen en sluizen worden sinds 2014 op afstand bediend vanuit de centrale in het provinciehuis in Lelystad. Omdat de bruggen en de sluizen uit verschillende tijden stammen zijn het ook allemaal verschillende systemen. Door nu één uniform systeem te bouwen wordt de kans op storingen minder, kunnen storingen sneller worden opgelost en wordt de bediening veiliger.

Een complexe klus

Het bouwen van dit nieuwe systeem is een complexe klus, die deels zichtbaar is, maar voor een groot deel ook achter de schermen plaats vindt. Nieuwe kabels en leidingen in de grond, nieuwe apparatuur in de verschillende gebouwtjes en kelders van de sluis en nieuwe aansturing vanuit de bediencentrale. Het plaatsen van nieuwe cameramasten is natuurlijk wel zichtbaar.

Op verschillende plekken rondom de sluis worden de luiken naar de kelders vervangen. Ook worden er veiliger trappen gemaakt om in de kelders te komen.

[De tekst gaat verder na de foto]

Halve rijbaanstremming autoverkeer

Het autoverkeer heeft tijdens de renovatieperiode van 8 weken, 7 dagen te maken met een halve rijbaanstremming en 4 nachten met een afsluiting. De halve rijbaanstremming is nodig van maandag 31 januari tot en met donderdag 3 februari en van maandag 7 februari tot en met woensdag 9 februari. Deze stremming geldt van 9.00 uur ‘s ochtends tot 16.00 uur ‘s middags. In de 4 nachten van maandag 14 maart tot en met vrijdag 18 maart is de brug gestremd van middernacht tot 5.00 uur ‘s ochtends.

Fietsers, bromfietsers en voetgangers kunnen de hele periode gebruik blijven maken van de brug. Ook tijdens de 4 nachten, dat er getest wordt en de brug afgesloten is voor het autoverkeer.

Alle woningen en bedrijven blijven bereikbaar voor de hulpdiensten, ook tijdens de 4 nachten dat er een afsluiting geldt. Hierover zijn afspraken gemaakt met politie, brandweer en ambulancedienst.

Stremming scheepvaart

De scheepvaart heeft van 31 januari tot en met 20 maart te maken met een stremming van de sluis. In deze periode is op elke vrijdag wel een doorvaart mogelijk. Dit kan alleen op aanvraag.

Nieuws

menu