De Peugeot Type 14 is de oudste auto die ooit aan de start van de Oldtimerdag in Lelystad verscheen

De oudste deelnemende automobiel is een Peugeot Type 14 Deux Places uit 1897. Aangeleverde foto

Startnummer 1 van de Nationale Oldtimerdag op zondag 19 juni is toegekend aan een opvallende primeur. Het is een Peugeot Type 14 Deux Places uit 1897. Niet eerder verscheen er zo’n oude auto aan de start in Lelystad.

Armand Peugeot startte in 1885 met de productie van rijwielen en bouwde zijn eerste automobiel in 1890. Het voertuig heeft vier wielen, een koetswerk van Peugeot en een motor van Gottlieb Daimler. In 1891 kwam de productie van auto’s echt op gang en schakelde Peugeot over op motoren van Panhard et Levassor. In 1897 riep Armand Peugeot de hulp in van technisch ingenieur Michaux, de uitvinder van de vooruitstrevende fiets met dezelfde naam. Hij ontwikkelde een 2 cilinder motor met een vermogen van 3.5 pk., de krachtbron die ook in de Peugeot Type 14 is ingebouwd.

De auto is op 8 juni 1897 afgeleverd bij een voorname klant in Ville-en-France en het is de oudst nog rijdende Peugeot met een eigen motor van dit type. De auto is in privébezit van een Nederlandse verzamelaar, heeft twee maal deelgenomen aan de befaamde London Brighton Veteran Car Run en was op invitatie te gast op een aantal exclusieve veteran car shows in Frankrijk. Nog niet eerder nam deze Peugeot deel aan een grote oldtimermeeting in ons land.

De Peugeot Type 14 heeft rijtuigwielen, een stuurstok en de motor, die is ingebouwd onder de bok, drijft een ketting aan met achterwielen is verbonden. Van dit model zijn er tot 1901 achttien gebouwd.

Kijk voor meer informatie op de website van de Nationale Oldtimerdag .

Nieuws

menu