Ontdek al wandelend vanaf Onze Kas de Lelystadse natuur. ‘Wie Lelystad niet mooi vindt, die kijkt niet goed’

Patrick Kok van Onze Kas bij een bordje van een van de wandelroutes.

Patrick Kok van Onze Kas bij een bordje van een van de wandelroutes. Foto: Elske Hazenberg

Onze Kas (sinds twee jaar een horecagelegenheid op de Groene Velden), de gemeente Lelystad en de provincie Flevoland hebben drie gemarkeerde wandelroutes door de bossen van Lelystad uitgezet. ‘Wie Lelystad niet mooi vindt, die kijkt niet goed’, vertelt eigenaar Patrick Kok enthousiast.

De kortste route is 2,5 en de langste is 10 kilometer. De kortste route voert door het Bergbos en is goed begaanbaar met wandelwagen, rolstoel of scootmobiel. Extra bijzonder is de route van 4,5 kilometer (Oostvaart- en Bergbos), vertelt Patrick Kok. ‘Deze vertelt namelijk het Verhaal van Flevoland. Juist doordat de geschiedenis zo jong is, valt er veel over te vertellen.’ Wandelaars kunnen gratis de app izi.TRAVEL downloaden. Door de QR-code te scannen kunnen ze via een quiz hun kennis over Flevoland – en Lelystad in het bijzonder – testen.

‘Benieuwd waarom die rare knik in de dijk naar Enkhuizen zit? Waarom begon de bouw van Lelystad midden in het IJsselmeer? Doe de quiz. De uitleg van de antwoorden staat erbij. Het is niet alleen superleuk, maar ook heel leerzaam om te doen. En hoe bijzonder is het om te bedenken dat een kleine 80 jaar geleden schepen 4 meter boven ons voeren?’

De route van 10 km (in te korten tot 7 of 8,5 kilometer) is een gevarieerde route door het Jagers-, Paarden- en Oostvaartbos. Deze route kun je ook bij de manege beginnen. Voor wie de gehele route wandelt: goed opletten bij de Jagerstocht. Hier scheert de ijsvogel (de snelle blauwe) over het water en op de boomstam in het water zitten soms schildpadden. Daarna loop je onder een prachtige bomengalerij door. Op de driesprong Binnenhavenweg – Oostranddreef rechtdoor. ‘In het Paardenbos tref je een betoverend mooie open grasvlakte met breed uitgewaaierde bomen. Ook kom je langs het mooiste stukje natuur in Lelystad, vinden wij, het paadje en water tussen het Gelderse Hout en de Runderweg.

Onze Kas: van buiten een gewone kas, van binnen een warme en gezellige plek met heerlijke fauteuils, gezellige zitjes en eettafels. Licht, ruim en modern. Vanuit royale stoelen, gezellig gegroepeerd op het ruime terras, kijk je oneindig ver over akkers vol biologische groenten. Onze Kas bevindt zicht tussen de fietsknooppunten 10 en 42. ‘Maar je kunt nu dus ook genieten van een mooie wandeling door de bossen van Lelystad.’

www.onzekas.nl