Ton Kolijn brengt in naslagwerk over Werkeiland Lelystad geschiedenis tot leven

Het Werkeiland Lelystad. Lelystedeling Ton Kolijn schreef er een boek over. Foto: Zuiderzeemuseum

‘Het historisch hart van Lelystad ligt op het Werkeiland’. Dat is de titel van het nieuwe boek van Ton Kolijn uit Lelystad.

In dit naslagwerk over Werkeiland Lelystad brengt Ton Kolijn deze omgeving, haar bewoners en haar geschiedenis tot leven. Hierbij belicht hij iedere mijlpaal in de ontwikkeling van het Werkeiland op originele wijze, waardoor de lezer niet alleen wordt geïnformeerd, maar ook geamuseerd.

Midden in het IJsselmeer

Het boek gaat over het ontstaan, de ontwikkeling, de huidige situatie en de toekomst van het Werkeiland Lelystad. In 1949 werd midden in het IJsselmeer begonnen met de aanleg van het Werkeiland. Vanaf het Werkeiland zijn de polders Oostelijk en Zuidelijk Flevoland aangelegd.

De oorsprong van het latere Lelystad

Het Werkeiland is de oorsprong van het latere Lelystad. Een groot gedeelte van de oude bebouwing staat er nog en het Werkeiland is daardoor eigenlijk het historische hart van Lelystad.

[De tekst gaat verder na de foto]

Negentig mensen gesproken

Voor dit boek heeft Kolijn met negentig mensen gesproken. Het gaat om oud-bewoners en bewoners van het Werkeiland, bestuurders van de gemeente Lelystad en de provincie Flevoland, medewerkers van de gemeente Lelystad, de provincie Flevoland, het waterschap Zuiderzeeland, de politie en het rijk en vertegenwoordigers van maatschappelijke instellingen.

Ton Kolijn heeft als planoloog veel ervaring met onderzoek in stedenbouw en ruimtelijke ordening. Hij werkte voor de gemeente Amsterdam aan nieuwe woonwijken en de vernieuwing van de Bijlmermeer. Voor de gemeente Rotterdam werkte hij mee aan de stedelijke vernieuwing van de woonwijk Hoogvliet.

Betrokken bij aanleg Polderbaan

Bij het (toenmalige) ministerie van Verkeer en Waterstaat was hij betrokken bij de voorbereidingen voor de aanleg van de Polderbaan van Schiphol, waarvoor zo’n driehonderd vergunningen moesten worden aangevraagd en afgegeven.

Nu heeft Kolijn een eigen adviesbureau, waarmee hij zich aanbiedt als observator, onderzoeker en ruimtelijk ordenaar. In 2019 schreef hij het boek ‘het leven is goed in Ommoord’.

‘Het historisch hart van Lelystad ligt op het Werkeiland’ , Uitgeverij Boekscout, 198 pagina’s, paperback ISBN: 9789464502312.


Nieuws

Meest gelezen