33 tuinders zijn het slachtoffer van nachtelijke inbraken bij Volkstuinvereniging Het Geldserse Hout in Lelystad

Volkstuinvereniging Het Gelderse Hout. Foto: Egbert Voerman

Drieëndertig tuinders werden afgelopen week het slachtoffer van twee nachtelijke inbraken bij Volkstuinvereniging Het Gelderse Hout in Lelystad. Vooral apparatuur bleek gewild roofgoed.

De inbraken op het volkstuincomplex tussen de Beukenhof en de Horst vonden plaats in de nacht van donderdag 16 op vrijdag 17 juni en de nacht van vrijdag 17 juni op zaterdag 18 juni. Bij de inbraken zijn de sloten en buitenhekwerken bij drie tuinpaden vernield. Bij meerdere tuinders is in hun schuurtje ingebroken.

Aangifte doen

Het bestuur van de volkstuinvereniging heeft de meeste gedupeerde tuinders op zaterdagochtend telefonisch of via e-mail op de hoogte gesteld van de inbraken en gevraagd daarvan aangifte te doen bij de politie. Ook het bestuur zelf heeft aangifte gedaan en de wijkagent van de Boswijk op de hoogte gesteld.

Jurion Veenstra, de wijkagent van de Boswijk, heeft al laten weten dat hij de locatie vaker zal proberen mee te nemen in zijn avond- en nachtdiensten.

Apparatuur zeer gewild

‘Zowel de recente inbraken als de inbraken in het verleden hebben ons geleerd dat vooral apparatuur zeer gewild is’, constateert het verenigingsbestuur. ‘Wij raden de tuinders dan ook aan om geen apparatuur in hun schuurtje achter te laten’.

Ook Merilyn Van Klaveren, die een paardenwei met opstal naast het volkstuincomplex heeft, heeft ongewenst nachtelijk bezoek gehad. ‘Ik ben bestolen van gereedschap, bosmaaier en generator. Ik moet nu helaas gewoon mijn spullen mee naar huis nemen. Ik hoop wel dat de daders gepakt worden maar heb er een hard hoofd in’.

Toegangspoorten

Ondanks de recente inbraken is de veiligheid op het volkstuincomplex door de komst van de toegangspoorten en het hoge hekwerk behoorlijk toegenomen, constateert het bestuur. ‘Het afgelopen jaar zijn ook de deuren in het hekwerk aan kant van de Beukenhof dichtgemaakt. De ervaring leert ons echter wel dat wanneer men het complex op wil komen, men hier toch wel in slaagt, ongeacht de getroffen maatregelen’.

Ophangen camera’s

Het bestuur krijgt inmiddels ook vragen binnen wanneer er camera’s worden opgehangen. ‘Een wildcamera is wettelijk toegestaan en er zijn ook tuinders die zelf een camera hebben hangen. Helaas zijn tijdens de recente inbraken bij enkele tuinders de camera’s vernield en hebben de daders geprobeerd om de SD-kaart mee te nemen’.

Het verenigingsbestuur gaat uitzoeken wat de mogelijkheden zijn om camera’s bij de toegangspoorten op te hangen. ‘Zowel wat wettelijk toelaatbaar is als de haalbaarheid. Maar we willen er geen Fort Knox van maken en ook niet nog meer vernielingen uitlokken’.

Nieuws

menu