NS sluit twee van zes ingangen van station Lelystad. Maatregel moet overlast en misbruik door zwartrijders tegengaan

Een van de afgesloten ingangen in de onderdoorgang aan de Visarenddreef.

In verband met overlast en misbruik door zwartrijders sluit NS met ingang van dinsdag twee afgelegen ingangen van het station in Lelystad. De andere vier ingangen blijven gewoon in gebruik. Dat is besloten na overleg met ProRail.

Misbruik van afgelegen ingangen

Het gaat hierbij om de ingangen in de onderdoorgang, gelegen aan de Visarenddreef, die door reizigers weinig gebruikt worden, maar waar wel veel overlast plaatsvindt. Overlastgevers en zwartrijders maken veel misbruik van deze afgelegen ingangen. Dit leidt vervolgens vaak tot agressie of geweld in de trein of op het station. Door het afsluiten van de twee ingangen wil NS die incidenten voorkomen en het veiligheidsgevoel van reizigers en collega’s verbeteren.

Veiligheid voor reizigers en medewerkers staat voor NS en ProRail voorop. Dit geldt in de treinen, maar ook op of rondom het station. Al langer is bekend dat reizen zonder geldig vervoerbewijs een van de grootste aanleiding is van agressie- en geweldincidenten in de trein. Het tegengaan van onbetaald reizen is daarom van groot belang.

Sluiting is proef van in ieder geval 6 maanden

Eerder al werd het toezicht op station Lelystad Centrum uitgebreid. Na de sluiting maken alle reizigers gebruik van de vier ingangen waar meer sociale controle en toezicht is. De sluiting is een proef van in ieder geval 6 maanden. Na een evaluatie wordt er een besluit genomen over het vervolg.

De gemeente Lelystad en de politie steunen de maatregel van ProRail en NS vanuit de gezamenlijke ambitie om de veiligheid op het station en stationsgebied van Lelystad te bevorderen.

Nieuws

menu