Middenweg en Agoraweg meest kansrijke locaties voor nieuwbouw poppodium Corneel

Op de locatie aan de Agoraweg is genoeg plek voor een poppodium. Foto: Fotostudio Wierd

Het terrein van de voormalige discotheek Mystic aan de Middenweg en het parkeerterrein aan de Agoraweg tussen het Agoradek en het ROC zijn de meest kansrijke locaties voor een nieuw poppodium in Lelystad. Dit blijkt uit een onderzoek dat de gemeente heeft laten doen naar een nieuwe locatie voor poppodium Corneel.

Dat is ook gebaseerd op de bezoekersstromen, parkeergelegenheid en eventuele geluidsoverlast voor de omgeving. De gemeenteraad heeft onlangs 12 miljoen euro gereserveerd voor een nieuw poppodium. Uit het onderzoek blijkt dat het ook voor dat geld kan worden gerealiseerd.

Andere mogelijke locaties zijn volgens het onderzoek het huidige pand van Corneel aan de Neringweg (maar dat moet dan wel worden verbouwd en zelfs dan blijft de zaalcapaciteit beperkt) en gebouw De Trommel naast het toekomstige Theaterkwartier in het Stadshart.

Zaalcapaciteit

Een nieuw poppodium moet een zaalcapaciteit van 600 tot 650 mensen hebben. In het huidige pand aan de Neringweg kunnen maximaal 450 bezoekers, voor grotere concerten wordt uitgeweken naar de grote zaal van de Kubus. Verder moet in het nieuwe poppodium plek komen voor een kleine zaal en oefenruimtes.

Ook na een verbouwing zal de huidige locatie te klein blijven. De sloop van gebouw De Trommel en nieuwbouw op die locatie biedt meer mogelijkheden, maar omdat het dichtbij de nieuwe bioscoop en het Agora Theater ligt, zal de bevoorrading van de drie uitgaansgelegenheden een uitdaging worden.

Op de locatie aan de Agoraweg is genoeg plek voor een poppodium. Het enige nadeel is dat het iets verder van de andere uitgaansgelegenheden en het station ligt.

De vroegere Mystic-locatie aan de Middenweg biedt kansen als er verbouwd en deels nieuw gebouwd wordt. Woningbouwplannen en de plannen voor een nieuw busstation frustreren de komst van een poppodium hier wellicht.

[De tekst gaat verder na de foto]

Vervolgonderzoek

De aanbeveling is nu snel een vervolgonderzoek te doen naar de voorkeurslocaties en ondertussen de ‘acute huisvestingsproblemen in huidige accommodatie van Corneel aan te pakken’, zodat het poppodium een goede start kan maken met de verzelfstandigde organisatie (los van De Kubus) en zich verder kan ontwikkelen tot een organisatie die een groter poppodium kan gaan exploiteren’.

De twee miljoen euro die de gemeenteraad eerder heeft gereserveerd zou daarvoor gebruikt kunnen worden, de tien miljoen die middels een lening zou worden aangetrokken kan dan voor de nieuwbouw worden gebruikt.

Nieuws

Meest gelezen