Meer vluchtelingen uit Oekraïne in voormalig schoolgebouw SGL

De slaapruimtes voor Oekraïense vluchtelingen in het voormalige SGL-gebouw. Foto: Fotostudio Wierd

In het oude gebouw van Scholengemeenschap Lelystad is binnenkort plek voor 350 vluchtelingen uit Oekraïne. Momenteel worden er al 280 vluchtelingen opgevangen, maar er is nog ruimte voor meer. Dit zei burgemeester Mieke Baltus dinsdag tegen de gemeenteraad.

Opgeschaald

Toen de gemeenteraad begin maart had besloten dat er in Lelystad ruimte moest worden gezocht voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne, was het voormalige SGL-gebouw de eerste locatie die in beeld was. In eerste instantie werd voorzien dat daar 200 vluchtelingen terecht zouden kunnen. Daarna werd opgeschaald naar 280, en nu dus naar 350 vluchtelingen.

Geen andere opvangplekken

Voor wat betreft de extra inspanningen van Lelystad voor opvang van asielzoekers, ook uit andere landen, blijft het daarbij. GroenLinks en PvdA vroegen dinsdag in de gemeenteraadsvergadering of Lelystad van plan is bij te springen, nu de nood in het aanmeldcentrum in Ter Apel zo hoog is en dat regelmatig in het nieuws komt. De opvanglocaties in Nederland stromen over. ‘Is Lelystad op korte termijn van plan één van de vele leegstaande gebouwen in de stad beschikbaar te stellen aan het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA)?’ wilde Rob Ros (PvdA) weten.

Wethouder Adam Elzakalai liet weten dat Lelystad echter al veel doet. Eén van de voorname redenen waarom de asielzoekerscentra zo vol zitten, is omdat er geen huizen zijn voor statushouders. ‘Je kunt dan als bijdrage voor het oplossen van de nood in opvangcentra kiezen voor extra noodopvang of voor het huisvesten van statushouders. Wij kiezen voor het tweede. In dat opzicht hebben we de achterstand van het aantal te huisvesten statushouders dat we vorig jaar en dit jaar hadden al helemaal ingelopen en lopen we nu zelfs al voor op de doelstelling voor volgend jaar. Lelystad draagt haar steentje dus al meer dan bij als,’ aldus de wethouder.

Leraren gezocht

Overigens is de gemeente ook op zoek naar leraren die de kinderen van de Oekraïense vluchtelingen les willen geven. Daarom roept met gepensioneerde leraren op zich te melden. Het onderwijs vindt plaats in de SGL. Er worden leerkrachten gezocht voor zowel het basis- als het voortgezet onderwijs. Het gaat om twee ochtenden in de week, laat de gemeente weten.

Geïnteresseerden kunnen zich melden via samenvooroekraine@lelystad.nl.

Nieuws

Meest gelezen

menu