MBO College Lelystad start met opleiding Onderwijsassistent

Jongeren die het diploma onderwijsassistent op zak hebben kunnen terecht in het basis- of voortgezet onderwijs. Foto: Maarten Feenstra

In overleg met het basisonderwijs in Lelystad en de gemeente heeft MBO College Lelystad besloten om de opleiding Onderwijsassistent vanaf volgend schooljaar ook in Lelystad aan te gaan bieden.

‘De kansen op de markt, en met name de vraag naar onderwijsassistenten in deze regio gaven echt de doorslag bij het besluit om deze opleiding in Lelystad te gaan aanbieden’, zegt Beata Karolczyk (opleidingsmanager Zorg & Welzijn van MBO College Lelystad).

Bezig aan een opmars

De onderwijsassistent is bezig aan een opmars binnen het voortgezet onderwijs en met name de basisscholen. Voor veel kinderen, leerkrachten en ouders is de onderwijsassistent een vast en vertrouwd gezicht. Waar onderwijs zich meer en meer richt op eigenaarschap, ontwikkeling en samenwerking blijkt de onderwijsassistent een belangrijke schakel in het onderwijsproces.

Karolczyk: ‘In de dagelijkse praktijk wordt de kennis en kunde van onderwijsassistenten op heel veel verschillende manieren ingezet. Met name in de ondersteuning van collega’s, maar ook in de extra begeleiding van leerlingen is de rol van de onderwijsassistent enorm van belang. In nauw overleg met de basisscholen in Lelystad en de gemeente Lelystad hebben we besloten om deze opleiding aan ons opleidingsaanbod toe te voegen. De vraag uit de markt heeft ons doen besluiten om vanaf augustus met deze opleiding in Lelystad te starten. We starten eerst met de voltijd variant (BOL) en we hopen op korte termijn ook de deeltijd opleiding (BBL) aan te kunnen gaan bieden. De opleiding is niet nieuw in ons opleidingsaanbod en wordt al bij MBO College Almere (ook onderdeel van ROC van Flevoland) aangeboden. Cijfers laten ons echter zien dat veel jongeren uit Lelystad toch voor Zwolle kiezen als ze deze opleiding gaan volgen. We vinden het als organisatie belangrijk – ook met het oog op de kansen in de lokale markt - om deze groep jongeren de mogelijkheid te bieden om ook in hun eigen stad de opleiding Onderwijsassistent te kunnen volgen’.

Jongeren die het diploma onderwijsassistent op zak hebben kunnen terecht in het basis- of voortgezet onderwijs.

www.enz.nl/onderwijsassistent

Nieuws

Meest gelezen

menu