De Luisterlijn in Lelystad vraagt aandacht voor eenzaamheid

Een vrijwilliger van de Luisterlijn.

Een vrijwilliger van de Luisterlijn. Foto: Luisterlijn Lelystad

Op een van de laatste dagen van dit jaar vraagt De Luisterlijn in Lelystad aandacht voor eenzaamheid.

December is altijd al een ingewikkelde maand geweest, voor mensen die sociaal contact missen. Uit recente cijfers van het RIVM blijkt echter dat niet alleen de kerstmaand voor eenzaamheid zorgt. Bijna de helft van alle volwassenen voelt zich het hele jaar door op momenten eenzaam. Des te meer reden om in gesprek te gaan over hoe je eenzaamheid kunt herkennen en beter bespreekbaar kunt maken.

Daarom staat De Luisterlijn op donderdag 29 december van 11.00 tot 14.00 bij de Albert Heijn aan De Voorhof. Men kan daar langskomen voor een gesprek, voor tips om eenzaamheid bespreekbaar te maken of natuurlijk voor een luisterend oor.

Al jaren merken vrijwilligers bij de Luisterlijn dat een luisterend oor een positief effect heeft op de mentale gesteldheid. En die behoefte blijft enorm. In 2021 ontving de Luisterlijn maar liefst 588.057 oproepen. Veruit de meeste gesprekspartners geven aan zich beter te voelen na een gesprek met de Luisterlijn.

Eenzaamheid

‘Eenzaamheid is een vaak voorkomende (verborgen) aanleiding voor mensen om contact te zoeken met de Luisterlijn’, zegt Leo Noordegraaf, directeur-bestuurder bij de Luisterlijn. ‘Mensen komen er niet graag voor uit dat ze zich eenzaam voelen en vinden het niet zo makkelijk over hun gevoelens te praten. Contact maken en luisteren met echte aandacht kunnen het verschil maken voor mensen die zich eenzaam voelen’.

Zoek contact en maak verbinding

Tijdens de koude, donkere decemberdagen aan het einde van het jaar wil De Luisterlijn mensen stimuleren om écht te luisteren en signalen van eenzaamheid te herkennen. ‘Bij AH Voorhof kun je de kunst van echt luisteren ervaren en horen hoe eenzaamheid klinkt’.

Kijk voor meer informatie over de campagne op www.deluisterlijn.nl/kunstvanhetluisteren .