Lelytalent en BAM Materieel Lelystad werken samen aan de toekomst

Van links naar rechts: Sjon Keuning, Jerrel Maulabaks en Marrit van Ruitenbeek. Foto: Fotostudio Wierd

Voor zeven studenten van het MBO College Lelystad zat donderdag de laatste praktijkdag erop. Zij volgden een intensief programma dat helemaal op maat is gemaakt voor jongeren die het normaal moeilijk vinden om vanuit de schoolbanken te leren. Een initiatief van het project Lelytalent.

Lelytalent van MBO College Lelystad is bedoeld om de kansen van jongeren met afstand tot de arbeidsmarkt te vergroten. De docenten en studenten kunnen dit natuurlijk niet alleen, daarvoor is de hulp van het lokale bedrijfsleven een beslissende factor. BAM Materieel Lelystad is zo’n bedrijf dat de handen ineen heeft geslagen met Lelytalent.

Studenten van MBO College Lelystad konden acht weken lang iedere donderdag studenten bij BAM Materieel de theorie in de praktijk brengen. ‘Wij zijn altijd op zoek naar technisch geschoold personeel en we vinden het fantastisch om een bijdrage te kunnen leveren aan onderwijs’, vertelt Sjon Keuning, teamleider bij BAM. ‘Voor ons is dit een ideale manier om ons bedrijf te introduceren bij potentieel toekomstige werknemers. Tegelijkertijd geeft het ons de kans om deze jongeren te helpen opleiden. Voor ons een win-winsituatie. Ik raad dan ook ieder lokaal bedrijf aan om op deze manier de samenwerking met MBO College Lelystad aan te gaan.’

Het project Lelytalent van MBO College Lelystad is sinds enkele jaren niet meer weg te denken uit het arbeidsmarkt landschap van Lelystad en omstreken. Voor studenten van de Entree-opleiding en niveau 2- opleidingen staat het project Lelytalent gelijk aan het vergroten van hun kansen op de arbeidsmarkt en dus het vergroten van hun toekomstperspectief.

Naast BAM Materieel Lelystad is ook een groot aantal andere lokale bedrijven aangesloten bij het project. De groeiende krapte op de arbeidsmarkt en het tekort aan mensen in de zorg, horeca, bouw en logistiek is een actueel probleem. Lelytalent springt hierop in door binnen de bedrijven in die branches maatwerktrajecten aan te bieden. Studenten krijgen de kans om gedurende hun opleiding – in nauwe samenwerking met het bedrijfsleven – binnen echte praktijklocaties aan de slag te gaan. Door verlengde stages ontwikkelen zij hier niet alleen hun praktische vaardigheden, maar ook de benodigde theorie en andere vaardigheden. Zo krijgen de studenten een goed beeld van de branche waarbinnen ze aan de slag kunnen en stomen de bedrijven de studenten klaar voor een toekomstige baan.

[De tekst gaat verder na de foto]

‘We krijgen hier de kans om echt werk te doen. Het mooie is dat we de theorie gelijk in de praktijk kunnen brengen en echt de kans krijgen om het te oefenen op de werkvloer’, vertelt Casper. Hij is één van de studenten van MBO College Lelystad die bij BAM aan de slag is gegaan. ‘Het is echt enorm leuk, we zijn altijd bezig en kunnen met onze handen het verschil maken.’

Bij BAM Materieel helpen de studenten om de units die op de bouw worden gebruikt te controleren, repareren en klaar te maken voor de volgende klus. ‘De samenwerking met BAM is wat ons betreft fantastisch’, vertelt Marrit van Ruitenbeek, talentcoach MBO College Lelystad. ‘Lelytalent en BAM realiseren een perfecte oefensituatie binnen een echt bedrijf. Hier kan ik onze studenten laten zien wat de geleerde lesstof in het echt betekent en hoe ze kennis kunnen leren toepassen.’

De lessen worden afwisselend verzorgd door docenten van MBO College Lelystad en werknemers van BAM. Jerrel Maulabaks is praktijkopleider van BAM en volgde hiervoor een cursus bij MBO College Lelystad. ‘Enorm leuk om te doen en een absolute aanrader voor anderen. Ik krijg er heel veel energie van om op deze manier jongeren te kunnen helpen en tegelijkertijd aan de toekomst van ons bedrijf te werken’, besluit Jerrel tevreden.

Studenten en deelnemers aan het onderwijs bij MBO College Lelystad volgen onderwijs in Lelystad. MBO College Lelystad leidt op voor nagenoeg alle beroepsrichtingen - van autotechnicus en schoonheidsspecialist tot steward(ess) en juridisch medewerker. MBO College Lelystad is onderdeel van ROC van Flevoland, één van de 42 ROC’s die ons land telt. ROC van Flevoland werkt bestuurlijk samen met het ROC van Amsterdam.

Nieuws

menu