Lelystedeling die opa en kleinzoon doodreed gaat half jaar langer de cel in

Het monument langs de Larserdreef bij de plaats waar op 29 november 2019 het dodelijk ongeval plaatsvond. Archieffoto: Fotostudio Wierd

De 30-jarige Lelystedeling die op 29 november 2019 betrokken was bij een verkeersongeluk waarbij een 67-jarige man en zijn 4-jarige kleinzoon omkwamen, is in hoger beroep door het gerechtshof veroordeeld tot 24 maanden celstraf en 5 jaar ontzegging van de rijbevoegdheid. De man was tegen de eerdere straf van 18 maanden cel en 4 jaar rij-ontzegging in beroep gegaan, omdat hij die straf te hoog vond.

Geen verantwoordelijkheid

Het gerechtshof neemt het de man echter zeer kwalijk dat hij in dat hoger beroep geen enkele compassie met de nabestaanden toonde.

Op de noodlottige vrijdag reed de man met zijn Land Rover op de Larserdreef met een snelheid van bijna 140 km/u, bijna twee keer de toegestane snelheid. Het slachtoffer, die vanaf Delfland de Larserdreef opreed om linksaf te slaan, heeft hem nooit kunnen zien aankomen. De Land Rover botste op de Toyota Aygo van het slachtoffer. De 67-jarige man en zijn 4-jarige kleinzoon raakten daarbij dodelijk gewond. De vrouw van de 67-jarige raakte ernstig gewond.

Het gerechtshof neemt het de man zeer kwalijk dat hij ‘geen verantwoordelijkheid voor zijn handelen heeft genomen en weinig blijk heeft gegeven van compassie met de nabestaanden en het slachtoffer’. ‘Het is een feit van algemene bekendheid dat ingrijpende gebeurtenissen, waaronder de hiervoor bewezenverklaarde feiten, beter door slachtoffers/nabestaanden worden verwerkt, indien de pleger daarvan het ongeoorloofde van zijn gedragingen erkent en daarvoor verantwoordelijkheid neemt,’ schrijft het hof in haar uitspraak.

Meer overtredingen

Het gerechtshof heeft ook kennisgenomen van het feit dat de man na het veroorzaken van het dodelijke ongeval en ook nog onlangs voor het hoger beroep weer is betrapt op forse snelheidsovertredingen. ‘Het hof heeft vastgesteld dat deze ten tijde van het onderhavige delict niet onherroepelijk waren, zodat deze niet in het kader van de strafoplegging kunnen meewegen.’

Toch heeft het hof, vanwege het gebrek aan verantwoordelijkheid en compassie, besloten tot een zwaardere straf. De straf is ook hoger dan de eis van de officier van justitie, die drie weken geleden 21 maanden cel had geëist.

Nieuws

Meest gelezen

menu