Lelystads bedrijfsleven zet zich massaal in voor vluchtelingopvang via Lelystadse Uitdaging

Uitreiking cheque.

Uitreiking cheque. Foto: Lelystadse Uitdaging

De Lelystadse Uitdaging probeert organisaties die zich inzetten voor de vluchtelingen uit Oekraïne zoveel mogelijk te helpen. Het Leger des Heils, het Rode Kruis en de gemeente Lelystad hebben, met hulp van de inzet van veel vrijwilligers, het voormalige SGL-gebouw ingericht voor de opvang van ruim 200 vluchtelingen uit Oekraïne. Via de Lelystadse Uitdaging werd voor de inrichting de hulp van het bedrijfsleven ingeroepen.

Er was dringend vraag naar spullen zoals keukengerei, stoelen, tafels, kleding, speelgoed, banken en fietsen. Alles wat nodig is om de mensen uit Oekraïne een warme plek te geven en hartelijk welkom te heten in Lelystad.

Lees ook:

Overweldigende reacties

Manager Lelystadse Uitdaging, Simone Veldt: ‘De reacties na onze oproep waren overweldigend, mijn mailbox ontplofte. Van alle kanten wordt hulp aangeboden. Het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties, inwoners van Lelystad, scholen, kinderen. Iedereen wil graag wat doen en is bereid om te helpen, dat is geweldig. Complimenten voor de ondernemers in onze matchgroep en onze voorzitter Sacha Gaus. Zij werken keihard om te helpen. Alle spullen waren met spoed nodig en ook dat bleek geen probleem’.

[De tekst gaat verder na de foto]

Van pannensets tot babyspullen

Het bedrijfsleven reageerde massaal op deze oproep en greep de uitdaging met beide handen aan. Via de Rabobank Het Nieuwe Land en Concern voor Werk werden bijvoorbeeld twintig fietsen gedoneerd. ‘Het is hartverwarmend om te zien dat er in Lelystad veel initiatieven ontstaan om hulp te bieden aan vluchtelingen die naar Lelystad komen. De Lelystade Uitdaging ondersteunt deze initiatieven. We kunnen en willen niet toekijken en helpen hen graag bij deze hulpactie. Met deze fietsen kunnen de Oekraïners zelfstandig op pad in de natuurlijke omgeving van Lelystad’, aldus Hicham Ismaili Alaoui, Rabobank Nederland.

Voor de kleintjes en hun (toekomstige) moeders doneerde Nine & CO babykleding en zwangerschapskleding. De Groene Sluis stelt kledingsets beschikbaar. Voor de inrichting van de keuken werden door een gulle gever meerdere pannensets geleverd. De Jumbo leverde boodschappen en boodschappenkratten. Zelfs een vrachtwagen vol speelgoed kwam vanuit het Noorden onze kant op. KSF-kunstgras zag de oproep voor de benodigde spullen en ging spontaan op pad om voor 1000 euro aan babyverzorgingsspullen en een bestelbus vol boodschappen te leveren. Er werd ook aan de huisdieren gedacht die zijn meegekomen. Prins Petfoods doneerde onder andere benches, manden en diervoer. Om de spullen op de juiste locatie te brengen, kwam vervoerder Amex Logistics in actie. Ook inwoners uit Lelystad zetten zich in. Een 8-jarige Lelystedeling zamelde met behulp van zijn moeder meer dan 150 cadeautasjes in met nieuw speelgoed voor de kinderen uit Oekraïne.

Nog steeds vraag naar spullen en vrijwilligers

Er is nog veel vraag naar spullen en ook vrijwilligers. Op dit moment wordt er geïnventariseerd wat er nodig is. Bedrijven die aanbod hebben kunnen terecht bij de Lelystadse Uitdaging via info@lelystadseuitdaging.nl. Inwoners van Lelystad die spullen willen doneren, kunnen terecht bij de Groene Sluis in Lelystad. Vrijwilligers kunnen zich aanmelden bij Welzijn Lelystad via het mailadres oekraine@welzijnlelystad.nl.

De Lelystadse Uitdaging

De Lelystadse Uitdaging wordt gedreven door een club enthousiaste matchgroepleden uit het Lelystadse bedrijfsleven. Zij zetten zich in om de uiteenlopende aanvragen van maatschappelijke organisaties te realiseren. Dit zijn uitdagingen op het gebied van Materialen (spullen), Middelen en Menskracht (extra handen, creativiteit, kennis en kunde) die bijdragen aan een betere leefkwaliteit van de inwoners van Lelystad.

Meer informatie over de Uitdaging is te vinden op www.lelystadseuitdaging.nl .