Lelystad vraagt inwoners mee te denken over toekomstige plekken laadpalen

Er zijn extra laadpalen op openbare parkeerplekken in Lelystad nodig. Foto: Gemeente Lelystad

Het aantal elektrische voertuigen groeit sterk. Hiervoor zijn extra laadpalen op openbare parkeerplekken in Lelystad nodig. De gemeente vraagt inwoners om mee te denken over toekomstige plekken voor laadpalen.

De gemeente heeft in de ‘Plankaart publieke laadpalen 2025’ plekken aangegeven waar in de toekomst laadpalen kunnen komen te staan. De gemeente nodigt inwoners uit te reageren op een voorgestelde locatie bij hun in de buurt. Dat kan tot en met woensdag 18 mei.

Er is onderzocht hoeveel en in welke buurten de komende jaren laadpalen nodig zijn. Daarbij is gekeken welke locaties technisch en verkeerskundig geschikt zijn.

Sneller een laadpaal met de nieuwe Plankaart

Inwoners zonder eigen oprit kunnen nu al een laadpaal aanvragen voor hun elektrische voertuig. Maar elke aanvraag kost nog veel tijd. De plek van een laadpaal moet namelijk aan allerlei eisen en voorwaarden voldoen. Er moet bijvoorbeeld genoeg ruimte zijn en de laadpaal mag niet te dicht bij een boom staan. En er moet ook een stroomkabel in de buurt liggen. Om dit proces makkelijker en sneller te maken voor inwoners, komt de gemeente nu met de ‘Plankaart publieke laadpalen 2025’. Een laadpaal kan met deze kaart straks sneller geregeld worden na een aanvraag.

Inwoners kunnen tot en met woensdag 18 mei reageren op de voorgestelde locaties door de Plankaart in te vullen. Daarna zet de gemeente alle reacties op een rij en kijkt waar aanpassingen nodig en mogelijk zijn. Vervolgens neemt de gemeente naar verwachting in september van dit jaar een verkeersbesluit en wordt de plankaart vanaf oktober gebruikt bij nieuwe aanvragen van inwoners.

www.lelystad.nl/laadpalen

Nieuws

menu