Lelystad krijgt een maïsdoolhof en schooltuinen

Het maïsdoolhof komt op het grasveld naast de weg de Houttuinen. Foto: Mediahuis Noord

Stichting De Lelystadse Boer, een club van 115 boeren rondom Lelystad Airport, gaat ‘boeren’ op een deel van de grasvelden rondom het volkstuinencomplex Gelderse Hout. Er wordt een maïsdoolhof aangelegd en er komen schooltuinen.

De stichting, die jaarlijks een oogstdag voor de inwoners van Lelystad organiseert, heeft van de gemeente Lelystad toestemming gekregen om de percelen naast het volkstuinencomplex te gaan bebouwen. De achterliggende gedachte is dat De Lelystadse Boer graag de stad in wil, om ook de burgerij - zoals dat in die kringen wel wordt genoemd - meer te betrekken bij de landbouw.

Daarbij organiseert het IVN jaarlijks een project ‘Van zaadje tot soep’ voor de basisscholen. Ook zij doet dit in samenwerking met De Lelystadse Boer. Een aantal tuinders heeft afgelopen jaar ook als vrijwilliger meegeholpen op de oogstdag voor kinderen.

De Lelystadse Boer is van plan om op het gedeelte van het grasveld naast de weg de Houttuinen een maïsdoolhof te maken waarin tegen het einde van de zomer gedwaald kan worden.

Schooltuinen

Daarnaast gaan scholieren van VMBO Aeres Lelystad op het veld tussen het volkstuinencomplex en woonwijk De Beukenhof aan de slag met hun schooltuinen als leerproject. ‘We denken er ook over om het doolhof en de tuinen deels te omranden met een mooi bloemenmengsel’, aldus De Lelystadse Boer.

[De tekst gaat verder na de foto]

Maïsdoolhof ingezaaid

De Lelystadse Boer is al begonnen met het bewerken van de grond. Het maïsdoolhof is eind april ingezaaid en bemest. Ook de scholieren van VMBO Aeres zijn gestart met hun zaai- en plantwerkzaamheden.

Als de maïsplantjes 10 centimeter hoog zijn (waarschijnlijk begin juni), wordt het doolhof verder aangelegd en worden er paadjes in gemaaid. Als het weer dan ook nog een beetje meewerkt, is het doolhof eind augustus klaar om te bezoeken.

Volkstuinvereniging Het Gelderse Hout is blij met de nieuwe buren. ‘Het zorgt ervoor dat onze tuinen meer ingebed worden en dichter ‘in het groen’ komen te liggen dan nu naast de grasvelden. Op termijn kan er wellicht een vorm van samenwerking komen, hoewel we nu nog niet weten hoe dat eruit gaat zien’.

Proefjaar

De Lelystadse Boer wil dit jaar gaan gebruiken als proefjaar om te zien of het stuk grond te bebouwen is.

Nieuws

menu