Lelystad huldigt Junior Cyber Agents. ‘Cybercriminaliteit is een groeiend probleem. Ook in Lelystad’

De drie Junior Cyber Agents werden in het politiebureau gehuldigd. Foto: Fotostudio Wierd

Burgemeester Mieke Baltus huldigde woensdag drie Lelystadse Junior Cyber Agents, te weten nummer 1 Damian, nummer 2 Sem en nummer 3 Eren. De kinderen werden met een politiewagen van huis opgehaald, waarna de officiële huldiging plaatsvond in het politiebureau. De drie gehuldigde Cyber Agents waren de afgelopen weken de beste spelers van HackShield.

‘Cybercriminaliteit is een groeiend probleem. Ook in Lelystad’, aldus de burgemeester. ‘Lelystad wil kinderen weerbaarder maken en doet daarom mee met Hackshield. HackShield is een online spel, dat kinderen tussen de 8 en 12 jaar oud weerbaar maakt tegen cybercriminaliteit. Via HackShield worden kinderen Cyber Agents die online gevaar herkennen en voorkomen. Ik ben dan ook blij dat leerlingen op deze leuke en speelse manier leren over cybercriminaliteit en deze kennis kunnen delen met mensen uit hun omgeving’.

Wat is HackShield?

HackShield is een online game die kinderen tussen de 8 en 12 jaar oud weerbaar maakt tegen cybercriminaliteit. Via een game worden kinderen opgeleid tot Cyber Agents, die zichzelf en hun omgeving (ouders, opa’s, oma’s, broertjes, zusjes, vriendjes, vriendinnetjes en andere familieleden en bekenden) kunnen beschermen tegen online gevaar. De gemeente Lelystad doet in samenwerking met de politie mee aan het project HackShield om cybercriminaliteit terug te dringen en inwoners digitaal vaardig en weerbaar te maken.

Verschuiving in de criminaliteit

Er is al langer een trend zichtbaar waarin we zien dat traditionele criminaliteit daalt. Dit is te zien in de dalingen van de registraties van veel voorkomende criminaliteit (inbraak, vernielingen, diefstal). In Lelystad is tegelijkertijd een stijging te zien naar digitale criminaliteit en online fraude. ‘Mede door corona is de digitalisering in een versnelling terecht gekomen waarbij de beveiliging tegen deze vorm van criminaliteit niet in hetzelfde tempo is meegegroeid. Het percentage dat slachtoffer is geworden van cybercrime is in Lelystad gestegen van 15 procent in 2019 naar 18 procent in 2021. Met Hackshield willen we daar iets tegen doen’.

Nieuws

menu