Lelystad Schoon gaat aan de slag bij het Gelderse Diep

Lelystedelingen die mee willen doen met de opruimactie aan het Gelderse Diep zijn van harte welkom.

Lelystedelingen die mee willen doen met de opruimactie aan het Gelderse Diep zijn van harte welkom. Foto: Lelystad Schoon

Stichting Lelystad Schoon houdt op 14 mei een opruimactie aan het Gelderse Diep (achterkant van de Albert Heijn Kamp). Het bestuur gaat op die dag met vrijwilligers zwerfafval rondom het water opruimen. Niet alleen langs de waterkanten, maar ook op straat mag het zwerfafval worden opgeruimd.

Belangrijk werk, laat de stichting weten. Want zwerfafval komt namelijk via de put in het oppervlaktewater terecht. Iedereen mag meedoen, kinderen uiteraard onder begeleiding van ouders of verzorgers.

Lelystad Schoon haakt aan bij de landelijke actieweek De week van ons water. Die is van 1 tot en met 15 mei. Schoon (drink)water is helaas geen gewoongoed en daarom worden er landelijk diverse evenementen georganiseerd rondom het thema water.

Lelystedelingen die mee willen doen met de opruimactie aan het Gelderse Diep zijn van harte welkom. Het evenement begint om 10.30 uur en eindigt om 12.00 uur. Na afloop van de opruimactie hoeven de vrijwilligers niet gelijk naar huis. Zij kunnen gezellig met elkaar lunchen. De lunch is mogelijk gemaakt door Albert Heijn Kamp en Buurtcentrum De Brink.

Honderden vrijwilligers

Wat begon als een spontane zwerfafval-opruimactie is inmiddels uitgegroeid tot een Lelystadse beweging van enkele honderden vrijwilligers die gezamenlijk hun steentje bijdragen om Lelystad schoner te maken. Lelystad Schoon is sinds het najaar van 2021 officieel een stichting.

‘Dat Lelystad Schoon nu een stichting is betekent dat we nóg meer het verschil kunnen maken in Lelystad. We zijn beter georganiseerd om gesprekken aan te gaan met bijvoorbeeld de gemeente of ondernemers om samen te kijken hoe we zwerfafval kunnen bestrijden’, liet voorzitter Govert Schippper toen aan deze krant weten.

Bewustwording creëren

Het doel van de stichting is dan ook om zwerfafval in Lelystad te bestrijden (voorkomen, verminderen en opruimen), een sociale verbinding te vormen in Lelystad en om bewustwording te creëren in Lelystad over zwerfafval. ‘Dus het organiseren van opruimacties met vrijwilligers blijft onze belangrijkste taak, want Lelystad Schoon draait om al die vrijwilligers.’

Wie mee wil doen met deze actie kan zich aanmelden via de website: www.stichtinglelystadschoon.nl