Lelystad Airport viert dat het vliegveld al 50 jaar open is

Presentator Peter Rijsenbrij interviewt Airportdirecteur Jan Eerkens tijdens de startbijeenkomst van het jubileumjaar. Foto: Fotostudio Wierd

In de actuele discussie gaat het er steeds over wanneer Lelystad Airport nou wel of niet open gaat, maar aangezien het vliegveld donderdag het startsein gaf voor haar 50ste verjaardag, kun je maar één ding concluderen: het vliegveld is al vijf decennia open.

In coronatijd was het zelfs enige tijd het drukst bevlogen vliegveld van Nederland. Bovendien heeft het in die 50 jaar de nodige luchtvaartgerelateerde bedrijven om zich heen verzameld. ‘Allemaal omdat die bedrijven vertrouwen hadden in Lelystad Airport,’ zei directeur Jan Eerkens. Dat neemt niet weg dat het nog steeds zijn ultieme droom is dat er passagiersvliegtuigen landen in Lelystad.

Voor eén van die bedrijven, Wings over Holland, is het ook een jubileumjaar, want zij zit 40 jaar op het vliegveld. Directeur Luuk van Hooijdonk gaf donderdag aan te hopen dat er snel een beslissing wordt genomen over het wel of niet opengaan voor passagiersvliegtuigen van Lelystad Airport, want dan weet hij of er onderdelen van zijn bedrijf moeten verhuizen. ‘Diep in mijn hart hoop ik dat de grote luchtvaart hier niet komt, maar als het wel gebeurt, dan liever vandaag dan morgen. We zullen dan bijvoorbeeld de vliegschool moeten verplaatsen naar een ander vliegveld, zoals Teuge, maar daar hebben we wel tijd voor nodig. En als de politiek besluit om Lelystad Airport niet te openen voor passagiersvliegtuigen, ga ik dat niet doen, verhuizen,’ zei hij donderdag.

Het 50-jarige jubileum van Lelystad Airport is officieel op 19 november 2023.

Nieuws

Meest gelezen

menu