Kunstenares Monica Maat uit Lelystad opnieuw genomineerd voor internationale prijs

Eén van de genomineerde geometrische werken getiteld: Optical mathematics with gray and gold. Monica maat

Lelystad - De Lelystadse kunstenares Monica Maat is genomineerd voor de zesde Internationaler André Evard Preis. Dat is de belangrijkste Europese prijs voor kunstenaars die zich inzetten voor geometrische en constructivistische kunst. In 2018 werd Maat ook al eens genomineerd voor deze prijs.

Kunsthalle Messmer in het Duitse Riegel heeft deze internationalen prijs nu voor de zesde maal uitgeschreven. De prijs is opgedragen aan de Zwitserse kunstenaar André Evard (1876-1972). Vanaf 1913 concentreerde Evards werk zich op geometrische abstracties.

Hij was een van de eerste niet-figuratieve kunstenaars en behoorde tot de pioniers van de Zwitserse constructieve-geometrische schilderkunst. Later volgde in Nederland kunststroming De Stijl, opgericht in 1917 door Theo van Doesburg met als leden onder anderen Piet Mondriaan, Gerrit Rietveld en Bart van der Leck.

Monica Maat is, op uitnodiging van het museum, door een vakjury genomineerd voor deze prijs. Haar geometrisch werk, dat onder andere afgelopen voorjaar door Kunstuitleen Lelystad is geëxposeerd in het Stadhuis van Lelystad, is genomineerd uit ruim 500 inzendingen uit 47 landen.

‘Mateloos boeiend’

‘Ons brein ziet van alles in een paar lijnen, samen met kleuren. Ik vind dat mateloos boeiend. Het platte vlak krijgt dan ineens diepte en dimensie, en iedereen ziet er weer wat anders in door de manipulatie met de waarneming en het optische effect dat ik in mijn werk aanbreng’, aldus Maat.

Tentoonstelling

Voor de presentatie van de genomineerde werken van ruim 80 kunstenaars wordt een tentoonstelling georganiseerd. Met schilderijen en sculpturen geeft de tentoonstelling een goed inzicht van de meest opwindende facetten van geometrisch-abstracte hedendaagse kunst.

Bij de tentoonstelling verschijnt een catalogus met biografische informatie en uitspraken van de deelnemende kunstenaars over hun werk.

Bekendmaking winnaar in februari

In de loop van de tentoonstelling beslist een gerenommeerde deskundige jury over de winnaar van de Internationaler Evard Preis. Deze wordt in februari volgend jaar bekend gemaakt.

Voor de opening die op 3 december in Museum Messmer zal plaatsvinden reist Monica Maat af naar Riegel om deze samen met andere internationale kunstenaars bij te wonen.

Nieuws

menu