100-jarige Jo van Rossum uit Lelystad woont nog steeds zelfstandig. 'Ik ga hier nooit meer weg'

Burgemeester Mieke Baltus overhandigt Jo van Rossum een bloemstuk op haar honderdste verjaardag. Foto: Fotostudio Wierd

Jo van Rossum-van Bentum uit Lelystad bereikte donderdag de mooie leeftijd van 100 jaar. Burgemeester Mieke Baltus zette haar in de bloemetjes. Jo woont nog steeds zelfstandig en naar volle tevredenheid, in een appartement met een groot balkon op het zuiden en een vrij uitzicht. ‘Ik ga hier nooit meer weg’, zegt ze lachend.

Sinds 1981 woont Jo van Rossum in Lelystad. De verhuizing had destijds te maken met de ziekte van haar man Frans. Ze ging op zoek naar een benedenwoning en vooral naar frisse lucht. Dat vond ze in Lelystad. In het voorjaar van 1981 verhuisden ze naar een prachtige, nieuwe eengezinswoning. Helaas heeft haar man niet lang van deze ongekende luxe kunnen genieten. Hij overleed in januari 1982.

Zorgeloze jeugd

Geboren en opgegroeid in een gezin met 5 broers en zussen in de Kinkerbuurt in Amsterdam West kijkt mevrouw (Jo) van Rossum terug op een fijne en zorgeloze jeugd. Na de lagere school volgde zij een opleiding aan de modevakschool, waarna ze als coupeuse en modellennaaister bij verschillende ateliers werkte.

Hongerwinter

Vlak voordat de oorlog uitbrak, ontmoette zij haar man Frans, met wie zij in 1943 trouwde. Die oorlogsperiode staat nog tot in detail in haar geheugen gegrift. Haar man moest onderduiken voor de Arbeitseinzatz, want een Joodse familie met kleine kinderen die ondergedoken zat in de kelder van het naaiatelier waar zij werkte werd verraden. De honger in de laatste winter trok haar hechte familie uit elkaar. Dit was voor haar een verschrikkelijke periode.

Sportief

Van jongs af aan heeft ze aan turnen gedaan en was ze dol op zwemmen. Die liefde voor sport heeft ze echt van haar vader, die amateurworstelaar was en daarmee ook prijzen won. Ook toen er kinderen waren ging ze nog wekelijks turnen en was ze vaak in het zwembad te vinden.

Nieuws

menu