Jasmijn Taakmans is de voorleeskampioen van Lelystad. Schrijfster Manon Sikkel lovend over leerling Meander-Oost

Jasmijn (rode jas) vertegenwoordigt Lelystad tijdens de provinciale Voorleeswedstrijd. Foto: FlevoMeer Bibliotheek

Jasmijn Taakmans is de winnaar van de Voorleeswedstrijd 2023 van Lelystad. Het publiek luisterde ademloos naar het fragment uit ‘Fake’ van Carry Slee dat ze voorlas tijdens de plaatselijke finale bij FlevoMeer Bibliotheek Lelystad. Vijf scholen streden mee om de titel Voorleeskampioen van Lelystad. Jasmijn is de opvolger van Cassandra, die er in 2022 namens De Triangel met de titel vandoor ging.

Jubileum

De Lelystadse voorleeswedstrijd werd voor de 30e keer gehouden en dit was dus een jubileum-editie. Casian van De Helmstok, Vigo van De Toermalijn, Adajla van De Optimist, Evi van De Triangel en Jasmijn van de Meander-Oost namen het in de lifestylehoek van de bibliotheek tegen elkaar op. Er werden zeer diverse boeken gelezen, zoals ‘De Griezelbus’, ‘Pippi Langkous’, ‘Sophie op de daken’ en ‘Fantasia’.

Winnaar Jasmijn las voor uit ‘Fake’ van Carry Slee en kreeg lovend jurycommentaar: ‘Jasmijn legde heel goed de emotie in het fragment en heeft een heel aangename voorleesstem. Ze benadrukte perfect en wisselde stemgebruik heel goed af’.

Jury

De jury bestond deze editie uit kinderboekenschrijfster Manon Sikkel, onder meer bekend van haar boekenseries Izzy Love en Elvis Watt, JTL-regisseur Hetty Beugelink en bibliotheekmedewerker Marijke Jansen. Na afloop kreeg Jasmijn nog een handvol tips van Manon Sikkel en bood Hetty Beugelink aan om haar te coachen op podiumpresentatie. Bibliotheekmedewerker Kelly gaat samen met Jasmijn op zoek naar hét ultieme boek om voor te lezen tijdens de provinciale finale, waar de kampioen van Flevoland wordt verkozen.

Provinciale en landelijke finale

Op 19 april komen alle lokale winnaars van Flevoland bij elkaar voor de provinciale finale. Deze wordt gehouden in Kubus Lelystad. Op 24 mei 2023 vindt de landelijke finale van De Nationale Voorleeswedstrijd plaats. De winnaar van de provincie Flevoland strijdt dan met de andere provinciale voorleeskampioenen voor de titel ‘De Nationale Voorleeskampioen’. De finale is een feestelijke middag in TivoliVredenburg in Utrecht. Er is een deskundige jury, leuke en actieve presentatie en er wordt natuurlijk veel voorgelezen. En het allerleukst: de klassen van de voorleeskampioen worden met de bus opgehaald en zijn bij de finale aanwezig om hun kampioen aan te moedigen.

Nieuws

Meest gelezen

menu