UPDATE: Storm Corrie raast over het land. Markerwaarddijk was maandagochtend tijdelijk dicht voor vrachtwagens en voertuigen met aanhangers

Verkeer op de Markerwaarddijk moet rekening houden met stevige windstoten.

Verkeer op de Markerwaarddijk moet rekening houden met stevige windstoten. Fotostudio Wierd

Corrie, de eerste officiële storm van het jaar raast over het land. Met zeer zware windstoten van 110 tot 115 km per uur. Op de Markerwaarddijk tussen Lelystad en Enkhuizen gold maandagochtend een verbod voor vrachtwagens en voertuigen met aanhangers. Eerder was al een een inhaalverbod en een maximum snelheid van 70 km per uur ingesteld.

Iets voor 12.00 uur werd het verbod voor vrachtwagens en voertuigen met aanhangers opgeheven. Vanwege de harde wind geldt er nog wel een inhaalverbod en een maximum snelheid van 70 km per uur. Verwacht wordt dat dit nog tot 15.00 uur duurt.

Storm is vernoemd naar Corrie van Dijk

De storm heeft zaterdag al de naam Corrie gekregen van Met Office, de Britse evenknie van het KNMI. Deze is vernoemd naar Corrie van Dijk, de eerste vrouwelijke meteoroloog bij het KNMI in 1964. Stormen die een grote impact hebben krijgen een naam en het KNMI hanteert met Met Office (Groot-Brittannië) en Met Éireann (Ierland) dezelfde naamgeving. Het is dus mogelijk dat een storm bij ons meevalt, maar bijvoorbeeld in Engeland wel flink huishoudt en van de Britse weerdienst een naam krijgt.

[De tekst gaat verder na de foto]

Storm luwt in de loop van de middag

Storm Corrie houdt nog even aan met in het hele land kans op zware windstoten en langs de kust zeer zware windstoten van 100-115 km/uur. In de loop van de middag neemt de wind in kracht af en verdwijnt de storm. Vanavond komt de wind pas echt tot bedaren en komt er een einde aan een bijzonder onstuimige dag.

Vorig jaar duurde het tot 11 maart voordat het tot een officiële storm kwam. Het hardst waaide het toen op de Markerwaarddijk tussen Lelystad en Enkhuizen. Daarbij kwam het zelfs tot windkracht 10 en was er zelfs een zeer zware windstoot van 124 km/uur. De laatste storm hadden we op 1 december, maar toen werd alleen op Vlieland gemiddeld een uur lang 9 Bft gemeten.