Hospice ’t Hofje in De Hoven is voorlopig dicht

Mensen die aan hun laatste levensfase bezig zijn, maar om wat voor reden dan ook thuis niet kunnen sterven, konden in het hospice terecht. Foto: Pixabay

Hospice ’t Hofje in verzorgingscentrum Coloriet De Hoven in Lelystad is tot 1 april gesloten. Coloriet heeft een tekort aan verpleegkundigen en deze maatregel is daarom vorige week aan de vrijwilligers van ’t Hofje meegedeeld.

Personeelstekort

‘t Hofje is een voorziening met vier bedden op de derde verdieping van De Hoven. Mensen die aan hun laatste levensfase bezig zijn, maar om wat voor reden dan ook thuis niet kunnen sterven, kunnen daar terecht. Een team van vrijwilligers zorgt voor de dagelijkse gang van zaken, zoals de verzorging van de mensen die er verblijven en de opvang van familie en. dierbaren. Voor de nodige medische zorg wordt gebruik gemaakt van verpleegkundigen van Coloriet De Hoven.

Die heeft echter moeite de roosters in te vullen. Bovendien kan de hospicezorg zoals die op dot moment geregeld is financieel niet uit. ‘We werken nu aan het op orde krijgen van ons personeelsbestand en zijn tegelijkertijd met de medewerkers van ’t Hofje in gesprek over slimme oplossingen om de hospicezorg overeind te houden,’ meldt Coloriet. Men heeft aangekondigd tot 1 april dicht te gaan, maar hoopt 1 maart alweer open te kunnen gaan.

Boze vrijwilligers

Onder de vrijwilligers van ’t Hofje heeft de maatregel tot grote onvrede geleid. Ten eerste is er nu geen voorziening meer in Lelystad waar mensen in een vertrouwde en veilige omgeving kunnen sterven als dat thuis niet kan. Ten tweede leidt dit tot het weglopen van vrijwilligers. ‘Dit is verdorie al eerder gebeurd en er haken ook steeds vrijwilligers af om zich elders in te kunnen zetten,’ meldt één van hen in een brief.

Het probleem is de afhankelijkheid van Coloriet voor de medische zorg. In Dronten is het Hospice een zelfstandige organisatie, die financieel gesteund wordt door inwoners en bedrijven. De medische zorg wordt daar ingekocht. In Lelystad is het hospice afhankelijk van de medische inzet van De Hoven.

Nieuws

Meest gelezen

menu