Heckrunderen in Oostvaardersplassen worden bijgevoerd

Heckrunderen in de Oostvaardersplassen.

Heckrunderen in de Oostvaardersplassen. Archieffoto: Fotostudio Wierd

Vanwege de droogte en het tekort aan gras worden de heckrunderen in de Oostvaardersplassen bijgevoerd. Dit heeft Staatsbosbeheer vandaag besloten na een ronde van de dierenarts en de boswachter door het natuurgebied.

‘Op dit moment belemmeren de droogte en de nog steeds aanwezige grote groepen brandganzen de hergroei van het vegetatie’, licht boswachter Rosan op den Kelder toe. ‘De brandganzen zijn sinds deze week aan het doortrekken naar hun broedgebied. Toch zijn er nog enkele tienduizenden aanwezig. Door het graasgedrag van de ganzen is de vegetatie voor de runderen momenteel te kort om van te profiteren. Ook de weersverwachtingen beloven voorlopig geen grote veranderingen’.

Gezien de conditie van de heckrunderen is bijvoeren strikt genomen nog niet nodig. Toch neemt Staatsbosbeheer die maatregel. ‘De verwachting is dat de voedselvoorraad ondanks de relatief hoge dagtemperaturen, in de komende periode bij gebrek aan voldoende neerslag niet snel zal toenemen’.

Afsluiting Driehoek

Het bijvoeren is een aanvullende maatregel, naast de afsluiting van wandelgebied De Driehoek die sinds 9 mei van kracht is. De dierenarts heeft daarnaast beoordeeld dat de konikpaarden nog in goede conditie verkeren.

Op den Kelder: ‘Vanaf 12 mei wordt er hooi in het gebied gebracht dat bij de vier kuddes heckrunderen wordt uitgespreid. We zullen naar gelang de behoefte van de runderen de hoeveelheid hooi opvoeren’.