Buitenspel gezet Hart van Lelystad slaat hard van zich af. ‘De leugen regeert in Lelystad’

In een huis-aan-huis verspreidde krant vertelt de stichting Hart van Lelystad haar versie van de waarheid. Eigen foto

Terwijl de draagvlakmeting naar de reclamebelasting onder ondernemers in het Stadshart plaatsvindt, slaat het buitenspel gezette Hart van Lelystad (HvL) terug. In een 12-pagina’s tellende huis-aan-huis verspreide krant vertelt de stichting haar versie van de waarheid. Daarin worden gemeenteraad en het college van b en w niet gespaard: ‘De leugen regeert in Lelystad’.

Smaad en laster

Hart van Lelystad stelt dat de gemeenteraad op basis van smaad en laster besluiten heeft genomen die ongunstig uitvielen voor de stichting. Zo is er volgens HvL van de beschuldiging door ontevreden ondernemers dat zij hoge bestuurskosten opvoerde, er werd een bedrag van 25.000 euro genoemd, helemaal niets waar. Uit het in de krant gepubliceerde jaarverslag, dat een goedkeuring van de accountant heeft, zou dat ook blijken. Tegen degene die deze beschuldiging heeft geuit, Debbie Rijnierse, zou inmiddels aangifte zijn gedaan wegens smaad en laster. Het bedrag dat HvL vorig jaar over heeft gehouden, ruim 46.000 euro, is ook teruggestort naar de gemeente Wethouder Dennis Grimbergen heeft dat overigens onlangs bevestigd tegenover de gemeenteraad.

Verder stelt HvL dat de ontevreden ondernemers die handtekeningen verzamelden tegen HvL dat deden door andere ondernemers bewust verkeerde informatie te geven en onder druk te zetten. Daarnaast zou er sprake zijn van vriendjespolitiek tussen ondernemers en bevriende raadsleden.

Teveel bereikt

Verder beschuldigt HvL de organisatie die nu haar taken heeft overgenomen, City Marketing Lelystad (CML), impliciet van belangenverstrengeling. ‘Wie behartigt de belangen van ondernemers? CML is een commerciële partij met sponsorbelangen bij Batavia Stad’ valt er te lezen.

Volgens HvL is het Stadhuis een onbetrouwbare partner gebleken. Wisselingen in het ambtenarenapparaat, een collegewisseling die uiteindelijk ook een andere wethouder opleverde en bewust achtergehouden informatie maakte dat afspraken met HvL niet werden nagekomen en de binnenstad steeds op achterstand werd gezet. Volgens HvL had zij op een gegeven moment 10 vastgoedeigenaren uit het Stadshart achter zich om de leegstand te bestrijden en was de voorwaarde daarbij een vorm van gratis parkeren, maar werd die voorwaarde getorpedeerd door de politiek, met name de InwonersPartij. ‘Hart van Lelystad is te lastig en bereikt teveel in korte tijd’ is de analyse van HvL zelf over waarom zijn buitenspel is gezet.

Geen reactie

De gemeente wil op dit moment niet reageren op het verhaal van Hart van Lelystad. De VVD heeft al eerder wel vragen gesteld over de acties van Hart van Lelystad, dat onlangs met een paginagrote advertentie in de FlevoPost de krant die deze week uitkomt al aankondigde. Ook in die advertentie stonden teksten als ‘Politiek in Lelystad: de leugen regeert’ en ‘Nieuwe politiek: geen vriendjes meer nodig?’ De VVD wil weten hoe het college reageert op deze insinuaties en vindt dat HvL reclamegelden niet aan dit soort uitlatingen mag besteden, ‘ongeacht de vraag of dat bij deze advertentie het geval is’.

De krant van HvL wordt deze week tegelijk met de FlevoPost huis-aan-huis verspreid. De FlevoPost heeft echter niets met de inhoud van de krant te maken.

Nieuws

menu