Grootste batterij van Nederland staat in Lelystad

Klimaat- en energieminister Rob Jetten was bij de opening van de grootste batterij van Nederland in Lelystad. Foto: Provincie Flevoland

De grootste batterij van Nederland is donderdag geopend in Lelystad. Initiatiefnemer GigaStorage nam in het bijzijn van klimaat- en energieminister Rob Jetten de Buffalo-batterij in bedrijf, waarmee er 48 kilowattuur aan stroom kan worden opgeslagen.

Hierdoor kan het stroomnetwerk in Flevoland beter in balans worden gebracht én wordt er meer dan 8.500 ton CO2 bespaard per jaar. De batterij wordt van stroom voorzien vanuit wind- en zonneparken in de buurt van Lelystad.

Trots

Gedeputeerde Jop Fackeldey: ‘Wij zijn heel trots dat een partij als GigaStorage, samen met partners als Equans, Triodos en Eneco, met de Buffalo een flinke bijdrage levert aan het verduurzamen van het elektriciteitsnetwerk van Flevoland. Met het programma Energie in Balans willen we van Flevoland dé proeftuin maken voor energie-opslag in Nederland. Daarbij is de innovatie en ondernemingskracht van dit soort partijen onmisbaar’.

Ruimte op stroomnet

Het Nederlandse elektriciteitsnet lijkt vol. Dit heeft te maken met het feit dat wij rekenen met de piekbelasting op het elektriciteitsnet, maar het elektriciteitsnet heeft het grootste deel van de tijd voldoende ruimte. Door batterijen op strategische plekken te koppelen aan de verdeelstations van de netwerkbedrijven, kunnen meer afnemers of producenten worden aangesloten binnen de huidige aansluiting. Of anders gezegd: als het lokaal te vol wordt op het stroomnet is, zal de batterij het lokale elektriciteitsnet ondersteunen.

Nieuws

menu