Inwoners Lelystad krijgen gratis compost als beloning voor scheiden gft- en groenafval

Op zaterdag 25 maart is Renewi speciaal open van 8.00 tot 12.00 uur. Eigen foto

Inwoners van Lelystad kunnen op zaterdag 25 maart eenmalig gratis keurcompost ophalen bij Renewi (Orgaworld) aan de Zeeasterweg 40c. Met deze actie bedanken Renewi Organics en de gemeente de inwoners voor hun inspanning om het gft- en groenafval gescheiden aan te leveren.

Sinds jaar en dag bieden burgers groente-, fruit- en tuinafval (gft-afval) en groenafval (snoeihout, takken en gras) gescheiden van ander afval aan. Deze organische reststromen dienen weer als grondstoffen voor onder andere compost waarmee de biologische kringloop rond is.

Op zaterdag 25 maart is Renewi speciaal open van 8.00 tot 12.00 uur, voor auto’s met aanhangwagen (dus geen landbouwvoertuigen). ‘Kom op tijd omdat er later in de ochtend wel eens filevorming kan zijn’.

Natuurlijke balans

Compost is perfect voor gebruik in de tuin. De natuurlijke bodemverbeteraar stimuleert de groei van bloemen en planten op een milieuvriendelijke wijze, het reguleert de waterhuishouding en zorgt voor een natuurlijke balans in de bodem. Gemengd met tuinaarde is compost geschikt voor alle tuinplanten. De beste toepassing in uw tuin of border is 10% tot max 25% inmengen in bestaande grond zodat er een luchtig goed gemengde teellaag ontstaat.

Het hergebruik van organisch afval heeft een positief effect op het milieu. Zo legt compost CO2 vast in de bodem, waardoor het niet vrijkomt in de lucht. Compost helpt dus in de strijd tegen de opwarming van de aarde. Daarnaast bespaart composteren geld omdat het een goedkope manier van afvalverwerking is.

Nieuws

Meest gelezen

menu