Geen verrassingen in definitieve verkiezingsuitslag Lelystad

De definitieve uitslag van de verkiezingen in Lelystad is maandag door burgemeester Mieke Baltus als voorzitter van het centraal stembureau bekendgemaakt en vastgesteld. Foto: Gemeente Lelystad

Burgemeester Mieke Baltus maakte vandaag de officiële uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen van Lelystad bekend. Deze wijkt niet af van de voorlopige uitslag die woensdagavond werd gepresenteerd.

De definitieve zetelverdeling is als volgt: VVD 5, Jong Lelystad 4, GroenLinks Lelystad 3, ChristenUnie 3, Leefbaar Lelystad 3, PvdA 3, Inwonerspartij Lelystad 3, PVV 3, D66 2, Mooi Lelystad 2, SP Lelystad 2, Forum voor Democratie 2, CDA 1 en GemeenteBelangen 1.

Drie partijen die meededen aan de verkiezingen, vallen buiten de boot: de Partij voor Logisch Beleid, Denk en Mens.

Bekijk hier de gekozen kandidaten per partij met het behaalde aantal stemmen.

Verdeelde raad

De uitslag van de verkiezingen laat verder, zoals verwacht, een sterk verdeelde gemeenteraad zien. Van de zeventien partijen die meededen aan de verkiezingen komen er veertien in de raad, net zoveel als vier jaar geleden. Er zijn echter dit keer wel twee zetels meer te verdelen: omdat Lelystad gegroeid is, krijgt de gemeenteraad er twee leden bij. De nieuwe gemeenteraad telt 37 leden.

Samenwerking

De huidige coalitie van VVD, Leefbaar Lelystad, InwonersPartij, SP en Gemeente Belangen Lelystad komt met deze uitslag uit op 14 zetels. Dat is eentje meer dan men had, maar nog altijd ruim onvoldoende voor een meerderheid. Met deze uitslag zijn er minstens zes partijen nodig om een meerderheidscoalitie te vormen.

Achter de schermen wordt echter al gewerkt aan een brede samenwerking in de vorm van een raadsprogramma. De eerste gesprekken daarover zijn al gevoerd, al gingen die nog niet over de inhoud, maar over het proces.

De opkomst in Lelystad was trouwens dramatisch laag: slechts 40,82 procent van de kiesgerechtigden nam de moeite te gaan stemmen.

Nieuws

menu