Extinction Rebellion blinddoekt kunstwerk 'Boven Water' in Lelystad

'Boven Water' geblinddoekt.

'Boven Water' geblinddoekt. Foto: XR Lelystad

Het beeld ‘Boven Water’ op het Bataviaplein in Lelystad is zondagochtend geblinddoekt. De actie is een initiatief van wetenschappers en bezorgde burgers van Scientist Rebellion/Extinction Rebellion.

De actie ‘Statue Sunday’ (#statuesunday) bestaat uit het wereldwijd blinddoeken van standbeelden om actie tegen de klimaatcrisis te eisen. In de voorgaande weken zijn onder meer De Kleine Zeemeermin (Denemarken), Rembrandt (Amsterdam), Erasmus (Rotterdam) en Einstein (Panama) ook al geblinddoekt.

De Lelystadse afdeling van Extinction Rebellion steunt de actie Statue Sunday. ‘XR Lelystad koos dit beeld omdat het een iconisch symbool is in Lelystad’, aldus een verklaring van de actievoerders. ‘Het beeld laat zien dat het water aan onze lippen staat, net als de stand van het klimaat’.

‘Het laatste IPCC-rapport dat drie weken geleden verscheen, maakt nogmaals pijnlijk duidelijk dat de klimaatcrisis en de ecologische ramp ons voortbestaan bedreigen en onmiddellijke actie vereisen. Als onze leiders en machthebbers ooit een standbeeld hopen te verdienen, moeten ze nu hun verantwoordelijkheid nemen door het roer radicaal om te gooien en het leven op aarde te beschermen’.