Eus, van straatschoffie naar bestsellerauteur

Özcan Akyol geeft lezing in FlevoMeer Bibliotheek Lelystad. Fotostudio Wierd

Lelystad - Op de dag dat hij van de jury van de Nipkowschijf een eervolle vermelding kreeg voor zijn documentaireserie De neven van Eus, mag het schrijver, columnist en documentairemaker Özcan Akyol worden vergeven dat hij te laat arriveerde voor zijn lezing in de Lelystadse bibliotheek.

De beststellerauteur trof woensdagavond een volle zaal, met deze keer ook opvallend veel jongeren die met korting naar binnen mochten. Özcan Akyol las niet voor uit eigen werk, maar boeide het publiek met zijn levensverhaal, dat genoeg stof bood voor zijn autobiografische romans ‘Eus’ en ‘Turis’.

Opgegroeid in een Turks gastarbeidersgezin in ‘Klein Ankara’ in Deventer leek Özcan Akyol -kortweg Eus- op te groeien voor galg en rad. Op zijn achttiende had hij al een fiks strafblad: valse collectes, vechtpartijen, vandalisme, inbraken. Akyol was zelfs chauffeur voor een criminele zigeunerbende, waar hij wekelijks 20 tot 25 mille toucheerde. ‘Geen kleine jongens’.

In de gevangenis in Scheveningen, waar Eus tien weken in eenzame opsluiting zat, nam een cipier hem mee naar de gevangenisbibliotheek, ‘omdat hij bang was dat ik in mijn cel zou doordraaien’. Eerst las hij daar het complete oeuvre van Baantjer - ‘populair in de gevangenis’ - maar ook ‘Ik Jan Cremer’, dat hem aan zijn eigen leven deed denken, en zware literatuur, zoals Céline.

Het werd Akyols redding. ‘Ik raakte betoverd. Ik kreeg opeens beelden bij het lezen van tekstpassages. Ik ontdekte de taal, breidde mijn woordenschat uit en bleek in staat gedachten te verwoorden en mijn inlevingsvermogen te vergroten. Ik ging de wereld ook beter begrijpen’.

Om zijn persoonlijke verhaal ook op papier te kunnen zetten, wilde Akyol schrijver worden. Hogeschool Windesheim, die hij in drie jaar afrondde, en de Vrije Universiteit in Amsterdam gaven hem de vaardigheden en een literaire scout bond hem aan een uitgever.

Van zijn debuutroman ‘Eus’ gingen inmiddels al 50.000 exemplaren over de toonbank. Ook de opvolger, ‘Turis’, die de lezer meesleurt in een gezinsstrijd die dagelijks wordt aangewakkerd door Akyols vader, Turis, werd een bestseller.

Akyol is inmiddels bezig aan zijn derde roman. Veel wil hij daar nog niet over zeggen, maar hij kan al wel verklappen dat het deze keer een fictief verhaal wordt en geen autobiografisch werk.

Nieuws

menu