Eerste Challenge Coin uitgereikt aan voorzitter Stichting Veteranen Lelystad. 'Een uiting van erkenning en respect naar de veteranen'

Uitreiking van de eerste Challenge Coins aan de leden van het bestuur van de Stichting Veteranen Lelystad. Foto: Fotostudio Wierd

Burgemeester Mieke Baltus heeft woensdag de eerste Challenge Coin uitgereikt aan de voorzitter van de Stichting Veteranen Lelystad, Harry Hanenburg. Naast de voorzitter kregen ook de leden van het bestuur de Coin.

Burgemeester Mieke Baltus: ‘Met het uitgeven van de Challenge Coin willen wij niet alleen ons respect en erkenning uiten naar de veteranen, maar ook de onderlinge band versterken’.

Veteranendag

Alle in Lelystad woonachtige veteranen krijgen bij de uitnodiging voor de gemeentelijke veteranendag, de Coin thuisgestuurd. De gemeentelijke veteranendag is op zaterdag 24 september in het stadhuis van Lelystad. De uitreiking aan het bestuur is nu, omdat aankomende zaterdag de landelijke veteranendag is op het Malieveld in Den Haag. De gemeente wil hen nu al in het zonnetje zetten. De gemeente gaat zaterdag ook de veteranenvlag hijsen.

Challenge Coin

Al in de Romeinse tijd werden munten uitgereikt aan militairen uit respect en uit erkenning voor hun prestaties. Het verhaal van de Challenge Coin, zoals we hem nu kennen, stamt echter uit de 1e wereldoorlog, toen een Amerikaanse piloot munten liet maken met het logo van zijn squadron voor zijn collega-piloten. Een van de piloten droeg de Coin (munt) om zijn nek toen zijn vliegtuig neergeschoten werd door de Duitsers. Hij was gevangengenomen en al zijn bezittingen waren afgenomen, behalve de Coin die nog steeds om zijn nek hing. Later zag hij kans om te ontsnappen en de Franse linies te bereiken. Omdat hij niet in staat was om zich te identificeren vertrouwden de Franse militairen het in de eerste instantie niet, tot hij de Coin liet zien en ze het logo van zijn squadron herkenden.

Het verhaal deed al snel de ronde en zo werd de traditie geboren die inmiddels door de meeste eenheden in Amerika en later ook in buitenlandse legers werd geadopteerd. De Coin verbindt elkaar en verhoogt het moraal.

Nieuws

menu