Doelpuntrijke Nieuwjaarswedstrijd eindigt in overwinning Unicum

Nieuwjaarswedstrijd 2023. Foto: Fotostudio Wierd

Het was dan toch Unicum die in de laatste 5 minuten de wedstrijd naar zich toetrok. Daarom kon de wisselbeker van de traditionele Nieuwjaarswedstrijd tussen de voetbalclub en een team van de gemeente Lelystad na afloop in de kantine van Unicum blijven.

Aanvoerder Guido de Bruijn kreeg de wisselbeker uit handen van wethouder Annemieke Messelink-Dijkstra. Zij feliciteerde de v.v. Unicum met de 6-4 overwinning, maar was niettemin ook heel trots op haar eigen gelegenheidsteam. ‘Wij hebben als gemeente gestreden voor wat we waard waren. Winstpunt was dat we vier keer wisten te scoren. We hebben zelfs kans op meer gehad. Kantelpunt was de penalty die we 5 minuten voor het einde tegen kregen. Daarna was het alles of niets; en helaas was het Unicum die nog een keer wist te profiteren van de ruimte als gevolg van de gemeentelijke aanvalsdrift. Toen was het klaar.‘

Gespeeld sinds 1989

De Nieuwjaarswedstrijd wordt sinds 1989 gespeeld tussen een uit verschillende geledingen samengesteld team van voetbalvereniging Unicum en een team van de gemeente Lelystad, Het gemeenteteam is een mix van raadsleden en oud-raadsleden, fractie-assistenten, medewerkers en oud-medewerkers, aangevuld met mensen op contractbasis. Dit jaar onder de bezielende leiding van wethouder Annemieke Messelink-Dijkstra. Zij verrichtte ook de officiële aftrap van de wedstrijd die – na twee coronajaren – voor de 32e keer gespeeld werd.

Het scoreverloop was deze editie spectaculair. Nadat Unicum na 10 minuten de score had geopend en iets later ook de 2-0 aantekende, kwam de gemeente met een mooie goal terug tot 2-1. Maar het was toch Unicum die ervoor zorgde dat beide teams met 3-1 gingen rusten.

Na rust ging de gemeente meteen goed uit de startblokken. Uit een fraaie aanval werd het eerst 3-2 en met een bekeken vrije trap vanaf de rand van het strafschopgebied kwam er een gelijke stand op het scorebord. Unicum voelde zich uitgedaagd en zette een tandje bij. Toch leverde dat niet heel veel kansen op, dus zocht Unicum het geluk in een afstandsschot, en dat leverde dan toch weer een voorsprong op: 4-3. Het spel golfde op en neer; de wil bij het gemeenteteam om toch weer op gelijke hoogte te komen was groot. Het druk zetten op de verdediging van Unicum leidde tot een foute pass waarbij de bal vrij simpel in het lege doel kon worden geschoten: 4-4.

Het goed opgekomen publiek ging er nog eens goed voor zitten, want beide teams maakten er een WK-finale waardige wedstrijd van. Toch was het uiteindelijk Unicum die aan het langste eind trok. Zo hoefde de wedstrijd niet beslist te worden door een serie strafschoppen.

Penaltybokaal

Gekoppeld aan de Nieuwjaarswedstrijd is de strijd om de Lloyd Doesburg penaltybokaal. In drie categorieën werd gestreden om wie de beste penaltyschutter is. Bij de pupillen was dat Jelte van Erkel, bij de junioren Quinten Spiekerman en bij de senioren Jasper Wabeke. In de strijd om de wisselbeker tussen deze drie winnaars bleek Quinten Spiekerman uiteindelijke de beste te zijn.

Nieuws

menu