Delegatie gemeenteraad Utrecht bezoekt flexwoningen Lars en Lily in Lelystad

Utrechtse raadsleden nemen een kijkje bij de flexwoningen van Lars en Lily.

Utrechtse raadsleden nemen een kijkje bij de flexwoningen van Lars en Lily. Foto: Fotostudio Wierd

Een delegatie van de Utrechtse gemeenteraad bracht vrijdag een werkbezoek aan de woonprojecten Wonen bij Lars en Lily in Lelystad. De raadsleden waren benieuwd naar de flexwoningen die speciaal gebouwd zijn voor spoedzoekers.

De delegatie startte het werkbezoek in het stadhuis. Hier werden zij ontvangen door wethouder Dennis Grimbergen en kregen zij een presentatie over het ontstaan van Lars en Lily.

Razendsnelle ontwikkeling van alternatieve huisvesting

De bijna 300 woningen van Lars en Lily zijn tussen 2020 en 2022 in een uitzonderlijk korte periode gerealiseerd door woningcorporatie Centrada. De gestoffeerde woningen zijn tussen de 22 en 50 m2 groot en compleet afgewerkt. Ze zijn speciaal gebouwd voor spoedzoekers. Te denken valt aan mensen die gescheiden zijn en jongeren, waaronder studenten met een sociale of economische binding met de stad. Een deel van de woningen is gereserveerd voor statushouders.

Bij de woningtoewijzing van spoedzoekers speelt inschrijftijd geen rol. Hierdoor maakt iedereen evenveel kans op een woning.

Vanuit Lars en Lily is het mogelijk om door te stromen naar een reguliere woning.

Strategisch nadenken

Wethouder Dennis Grimbergen (Wonen) kijkt positief terug op het bezoek: ‘Wij hebben de Utrechtse gemeenteraad meegegeven dat het belangrijk is om strategisch na te denken over de gronduitgifte en de positionering van flexwoningen in de stad én dat de locatie in de volledige programmering van de woningbouwopgave past.’

Martine Visser, directeur-bestuurder Centrada: ‘Wij hebben wethouder Grimbergen en de Utrechtse gemeenteraad met plezier ontvangen bij LARS en LILY. We zijn ontzettend trots dat deze projecten in samenwerking met de gemeente Lelystad in korte tijd zijn gerealiseerd. En dat er nu verschillende doelgroepen met succes samen wonen.’