De Van Rossems: 'Lelystad heeft de toekomst'

De Van Rossems in Lelystad. Foto: NTR

Lelystad is de stad van de toekomst, maar nog niet iedereen ziet dat. De Van Rossems wel. Het trio bezoekt in de aflevering die vanavond is te zien Lelystad en vertelt erover met veel kennis, zonder opsmuk én met gevoel voor humor. Maarten doet dat als geschiedeniskenner, Sis vanuit haar vakgebied kunstgeschiedenis en Vincent als kenner van architectuur.

Lelystad is de stad van de toekomst, maar nog niet iedereen ziet dat. De Van Rossems wel. De inpoldering, het levenswerk van ingenieur Cornelis Lely, loopt als een rode draad door het verhaal van Lelystad.

Die inpoldering schonk de stad vele archeologische vondsten. In het museum Batavialand belicht Sis zo’n vondst, een 15e-eeuwse leprozenklepper. Waar diende dit voorwerp voor en hoe kwam het in de Zuiderzee terecht?

Vincent vraagt aandacht voor een gebouw dat op een bescheiden manier bijzonder staat te wezen. Lelystad heeft ruimte en natuur. De stad heeft de ‘historische pech’ zoals Maarten het noemt van zich afgeschud en kan met vertrouwen vooruitkijken.

De aflevering is vanavond (21 mei) te zien om 20.40 uur op NPO 2.

Nieuws

menu