Update | De Gordiaan kitchen-bar derde in finale landelijke restaurantcompetitie

Barry Porsius van City Marketing Lelystad overhandigt aan chef Lars Dekens de koksbuizen die speciaal zijn gemaakt voor De Gordiaan kitchen-bar in verband met de finaleplaats. Eigen foto

Chef-kokLars Dekens van De Gordiaan kitchen-bar, het oudste nog bestaande restaurantje van Lelystad, veroverde maandag de derde plek in de finale van de jaarlijkse competitie van restaurantvereniging Euro-Toques. Uit een deelnemersveld van ruim 100 restaurants was Dekens één van de vijf chefs die tijdens horecabeurs Gastvrij Rotterdam streden om de titel.

De Gordiaan kitchen-bar werd 1980 geopend als Eethuisje De Gordiaan. Het restaurantje kende meerdere eigenaren en is sinds 2015 in handen van Lars en Joëlla Dekens.

Samen met hun team serveren zij gerechten die vooral geïnspireerd zijn door de directe omgeving. Alles wordt er in eigen keuken gemaakt, van brood tot friandises bij de koffie en alles wat ertussen zit.

Lars heeft zich gespecialiseerd in het ambachtelijke koken met streek- en seizoensproducten zonder gebruik te maken van kunstmatige additieven of kant-en-klare producten. Mede hierdoor gooide hij hoge ogen bij de vakjury. Eerder deed De Gordiaan al mee aan de challenge ‘Eet als een pionier’ van de provincie flevoland. Het restaurant won toen de publieksprijs.

De filosofie van De Gordiaan bleek perfect aan te sluiten bij de code van eer van restaurantvereniging Euro-Toques. Een gezelschap van restauranthouders dat is opgericht door de Franse chef-kok Paul Bocuse om het ambacht te behouden. Een restaurant dat zich hierbij aansluit stelt zichzelf tot plicht om te koken met producten uit de omgeving en het seizoen.

Wedstrijd

Jaarlijks wordt er een wedstrijd gehouden waarbij de leden van Euro-Toques strijden om de titel beste restaurant van het jaar. De Gordiaan was dit jaar als deelnemer doorgedrongen tot in de finale, waar Lars een drie gangenmenu bereidde met paling, bloemkool, biet en aardpeer.

In de aanloop naar de finale overhandigde Barry Porsius van City Marketing Lelystad aan chef Lars Dekens de koksbuizen die speciaal zijn gemaakt in verband met de finaleplaats van De Gordiaan. ‘Het feit dat Lars landelijk finalist is, is heel bijzonder. Dit onderschrijft het niveau waarop gewerkt wordt en is een waardering vanuit het vak voor zijn kookkwaliteiten. Een klein restaurant waar authenticiteit en de liefde voor het vak hoog in het vaandel staan. Een ware ambassadeur voor Lelystad, en daar zijn we trots op’.

Nieuws

menu