Wandelgebied De Driehoek in de Oostvaardersplassen vanaf maandag tijdelijk afgesloten voor bezoekers

Heckrunderen in de Oostvaardersplassen. Archief: Fotostudio Wierd

Wandelgebied De Driehoek in de Oostvaardersplassen is vanaf maandag 9 mei tijdelijk afgesloten voor publiek. Het gebied wordt opengesteld voor konikpaarden en heckrunderen om hen voldoende gras te kunnen bieden.

Brandganzen

In het open, grazige deel van de Oostvaardersplassen wordt het gras letterlijk voor de neus van de grote grazers weggemaaid door tienduizenden brandganzen die aan het opvetten zijn om over enkele weken de terug te vliegen naar hun broedplekken in het hoge noorden (Spitsbergen, Noord Rusland).

‘Met hun graasgedrag houden de ganzen het gras in bepaalde delen van de Oostvaardersplassen heel kort, waardoor dit gras nog niet beschikbaar komt voor de heckrunderen’, licht Staatsbosbeheer toe. ‘Konikpaarden en edelherten kunnen beter uit de voeten met het korte gras en alternatieve vegetatie. In deze periode, waarbij de lente al volop aanwezig is, zien we dat de conditie van de runderen na de winterperiode is gestabiliseerd maar nog geen stijgende lijn laat zien’.

Regen blijft uit

De grasgroei blijft ook achter bij de verwachtingen omdat het al meerdere weken niet heeft geregend. De verwachtingen zijn dat het ook de komende tijd droog blijft en dat het grasgroei achter blijft.

Om de grote grazers (en dan met name de heckrunderen) ook de komende weken voldoende gras te kunnen bieden, heeft Staatsbosbeheer besloten om De Driehoek weer open te stellen voor de grote grazers. Dit betekent dat vanaf maandag het gebied weer is afgesloten voor publiek om de heckrunderen rust en ruimte te geven.

Wandelen is wel mogelijk in het Oostvaardersveld en ook het wandelpad naar observatiehut De Schollevaar blijft open.

Nieuws

menu