Poppodium Corneel in Lelystad vanaf 1 juli op eigen benen

Het parkeerterrein tussen MBO College Lelystad en het Agoradek is één van de onderzochte locaties voor het nieuwe Corneel. Foto: Fotostudio Wierd

Poppodium Corneel in Lelystad staat vanaf 1 juli op eigen benen. Dat is de verwachting van de gemeente. Corneel gaat dan onder een zelfstandige stichting verder, los van de Kubus waar het nu nog onder valt.

Subsidie wordt in tweeën geknipt

Omdat Corneel naar verwachting vanaf die datum zelfstandig verder gaat, krijgt moederbedrijf Kubus dit jaar maar de helft van de jaarlijkse subsidie voor Corneel overgemaakt. Met de 182.115 euro moeten tot eind juni activiteiten en optredens worden georganiseerd. De andere helft van de subsidie is vanaf 1 juli gereserveerd voor het dan zelfstandige Corneel.

Wens van de gemeenteraad

Dat Corneel op eigen benen komt te staan, is een wens van de gemeenteraad. Het hoort bij het nieuwe poppodium dat er wat de politiek betreft moet komen. Daarvoor heeft men eerder twee miljoen euro gereserveerd en besloten nog eens tien miljoen euro als lening aan te trekken. Daarvan moet een nieuw poppodium worden gebouwd.

Voorkeurslocatie aan de Agoraweg

Als voorkeurslocatie is een plek aan de Agoraweg uit de bus gekomen, tussen het ROC en de parkeergarage. Mogelijk dat ook het oude Postkantoor weer in beeld is als locatie en ook de oude Mystic is nog onderwerp van verder onderzoek.

De verzelfstandiging van Corneel is een direct gevolg van de uitgesproken wens van Kubus zich meer op haar kernactiviteiten te richten; kunst- en cultuureducatie in de breedste zin van het woord.

Een poppodium hoort daar niet meer bij, bleek uit een eind 2020 uitgebracht onderzoeksrapport van de drie grote culturele instellingen in Lelystad, Kubus, Agora en Flevomeer Bibliotheek.

Slaapstand

In dat onderzoek werd voorgesteld Corneel ‘in de slaapstand’ te zetten en de jaarlijkse subsidie deels in te boeken als de door de gemeente eerder aangekondigde bezuiniging en deels in te zetten voor een nieuwe functie: een stadsprogrammeur, iemand die namens de drie culturele instellingen elk jaar een programma samenstelt, met de ambitie om popmuziek daar ook een plekje in te geven.

Woedend

De politiek reageerde woedend op dat plan, omdat dit wat hen betreft zou betekenen dat Corneel de nek om wordt gedraaid. De dreigende bezuiniging van 200.000 euro jaarlijks voor de drie culturele instellingen werd eind vorig jaar wel van tafel gehaald, maar Corneel mag wat de gemeenteraad niet verdwijnen.

Nieuws

menu