Columnist Kees Bakker vindt het hoog tijd dat een straat of een plein in Lelystad naar Hans Gruijters wordt vernoemd

Commissaris van de Koningin Han Lammers hangt de Lelystadse burgemeestersketting om bij Hans Gruijters. Fernando Pereira / Nationaal Archief / Anefo / CC0.

In de stortvloed aan grote en kleine voorstellen van de behandeling van de begroting in de Lelystadse gemeenteraad van de afgelopen twee weken is er één voorstel dat ik er even uit wil lichten. Misschien niet het meest belangrijke item, het gaat in de gemeenteraad ook over dingen die iedere Lelystedeling in het dagelijks leven aangaan, maar wel een onderwerp dat me uit het hart gegrepen is.

Hans Gruijtersplein

Leefbaar Lelystad diende een voorstel in om de Agorahof na de herinrichting om te dopen tot Hans Gruijtersplein, als eerbetoon aan de eerste burgemeester van Lelystad. Nou is het omdopen van een bestaande naam misschien niet de meest gelukkige keuze. Al die mensen die Agorahof als woonadres hebben, en dat zijn er nogal wat, jaag je er mee op kosten. Moeten allemaal adreswijzigingen gaan sturen en zijn dagen bezig online alles te veranderen. Leefbaar kreeg er dan ook geen meerderheid voor.

Maar de gedachte klopt natuurlijk wel: het wordt hoog tijd dat er een straat of een plein in Lelystad naar Hans Gruijters wordt vernoemd. Niet omdat hij dat zelf graag gewild zou hebben, hij zou er denk ik geen bal om hebben gegeven. Misschien zou hij zelfs hebben gezegd ‘Vernoem maar een kroeg naar mij…’

Kroegeigenaar

Maar de man verdient dat wel. Bovendien is het een manier voor deze jonge stad om iets van de prille geschiedenis die we hebben ook vast te leggen. Geen slechte suggestie van D66 om een plein met kroegen naar hem te vernoemen, Gruijters was zelf ook kroegeigenaar in Amsterdam. Maar laat het asjeblieft niet zo’n treurig eerbetoon worden als het Han Lammerspark, het parkje achter het ziekenhuis dat naar de eerste Commissaris van de Koningin is vernoemd, waarvan niemand van het bestaan weet en dat er verwilderd bij ligt.

Simon Carmiggeltstraat

Laat het asjeblieft ook niet zo’n treurig eerbetoon zijn als de Simon Carmiggeltstraat in Amsterdam zijn. De man die zijn levensbeschouwelijke kronkels in kroegen schreef, heeft daar een eerbetoon gekregen in een straat met onmogelijk hoge kantoorpanden aan de zijkant van het Centraal Station.

Misschien kan het idee van Leefbaar Lelystad alsnog worden uitgevoerd, maar dan echt alleen voor het plein gelden. Kunnen de woningen aan de Agorahof gewoon de naam Agorahof behouden, maar krijgt het plein zelf met het grand café dat nog aan de achterkant van de Agora zou worden gebouwd de naam ‘Hans Gruijtersplein’. En misschien kan de straatnamencommissie zich daarna eens buigen over een passend eerbetoon voor Han Lammers. Ook die verdient meer dan een treurig, verscholen en verwilderd parkje. Misschien wil Leefbaar Lelystad daar ook een voorstel voor indienen.

Nieuws

menu