Columnist Kees Bakker vindt dat er serieus moet worden geluisterd naar de bezwaren van de omwonenden tegen de nieuwe skatebaan met pumptrack in het Woldpark

Informatiebijeenkomst van omwonenden van het Woldpark bij 4Fusion. Foto: Fotostudio Wierd

Omwonenden van de beoogde locatie van de nieuwe skatebaan met pumptrack in het Woldpark in Lelystad zijn nu toch wakker geworden. Het protest zwelt aan. Ik vroeg me al af waarom het zo rustig bleef.

Wethouder Jack Schoone heeft volledig gelijk als hij zegt dat waar je in Lelystad ook een skatebaan wil bouwen, er altijd protest uit de buurt komt. Maar de buurt heeft ook volledig gelijk als ze zich overvallen voelen door de plannen, omdat de buurt op geen enkele manier gehoord is. Nou ja: het Woldpark werd al een paar maanden genoemd als mogelijke locatie, dus als de omwonenden zeggen dat ze het nieuws uit de media hebben moeten vernemen, houden ze die media niet heel goed bij, maar toch.

Dilemma

Let wel: het is een dilemma. Eerder werd er nog gesproken over meerdere locaties waar een nieuwe skatebaan zou kunnen komen. Als je dan al het gesprek met de buurt aangaat, moet je dat met drie buurten doen en krijg je drie actiecomités en petities.

Maar goed, dit is ook wat rauw. Vooral ook omdat er al voor deze locatie gekozen lijkt te zijn, in ieder geval door het huidige college, en de buurt dan wel wordt gevraagd mee te denken, maar ja: dat is dan meedenken over een voldongen feit. Dat voelt toch anders.

De beste plek rond het centrum

Is het zo’n slechte plek? Ik denk dat het de beste plek is die je kunt bedenken rond het centrum. Misschien is er nog wat speelruimte om het toch wat verder af te leggen van woningen, maar ik kan geen andere plekken bedenken waar het zo goed past. Het is ook niet dat er een heel bos voor moet verdwijnen, het komt op een nu leeg veld.

Er worden door bewoners altijd andere locaties genoemd, zoals nu bij Porteum. Maar dat lijkt mij een hele ongelukkige plek. Ten eerste zou ik niet willen ontspannen met uitzicht op de middelbare school waar ik op zit, maar als je een plek kiest waar dagelijks duizenden leerlingen langsfietsen uit allerlei (sub)culturen, is dat volgens mij vragen om moeilijkheden.

En voor je het weet belandt zo’n skatepark op een industrieterrein. Dat is altijd een leuke boodschap aan de jeugd van een stad: jullie mogen wel ontspannen, maar jullie zijn ook lastig en maken lawaai, dus stoppen we jullie maar een beetje weg.

Omwonenden serieus nemen

Ik denk wel dat het Woldpark een geschikte plek is, maar ik vind ook dat je de omwonenden serieus moet nemen. Dat betekent ook dat je serieus naar hun bezwaren moet luisteren en daar serieuze maatregelen op moet nemen. Want zoals Jack Schoone al beloofde: een skatepark zorgt voor overlast.

Zet er dan maar een beheerder op, en plaats er in de buurt een bescheiden horecagelegenheid van waaruit ook toezicht kan worden gehouden. Zoiets. Kijk wat je kunt doen tegen het geluid.

Want eerlijk is eerlijk: dat bewoners nu tegen zijn en hun hakken in het zand zetten, had je van tevoren kunnen voorspellen.

Postertje

Ik heb daarom wel sympathie voor de actievoerende bewoners. Dat heb ik niet voor het postertje dat ze bij hun actie hebben gemaakt. ‘Drank- en drugsgebruik!’ staat daar prominent als bezwaar genoemd.

Dat is echt schandalig. Ook daar zet je een hele groep jeugdigen in onze stad weer mee weg als lastige drank- en drugsgebruikers. Dat postertje moet zo snel mogelijk van tafel. Dan kan daarna het goede gesprek beginnen.

Nieuws

menu