Column Kees Bakker | Waar bemoeit de SP zich mee?

Huis te koop. Eigen foto

Er bekroop mij een vreemd gevoel vorige week dinsdag, toen de SP in de Lelystadse gemeenteraad een betoog hield dat het niet nodig is om de grens voor het verkrijgen van een starterslening te verhogen. Nu kunnen starters een woning kopen tot 325.000 euro, het college stelt voor daar 355.000 euro van te maken en daarmee de grens van de Nationale Hypotheek Garantie te volgen.

De SP en PvdA lieten weten een huis van 355.000 euro geen starterswoning meer te vinden. Dat zijn kleine paleisjes, leek hij te zeggen. Starters kunnen prima terecht in Lelystad voor woningen tot 325.000 euro.

Ik dacht vooral: ‘Waar bemoeit hij zich mee?’ Stel: je bent een stel met een kind en huurt een sociale huurwoning in Lelystad. Je wil graag groter gaan wonen, want er is een tweeling op komst. Je ziet een woning van 310.000 euro in een leuke, kindvriendelijke buurt, weet dat je moet overbieden en wil graag nog wat budget om te verbouwen. Kortom: je biedt 340.000 euro. Op dat moment wordt er bij je aangebeld en komt de SP je vertellen dat het ook wel wat minder kan. Kom kom, voor minder geld zijn toch ook wel leuke woningen te vinden? Of in een andere buurt?

Ik word er altijd een beetje naar van als de politiek zich met dat soort dingen gaat bemoeien. Ik snap wel dat je niet tot in het oneindige kunt lenen, maar als de grens voor de NHG 355.000 euro is, en die grens in andere gemeenten ook wordt gehanteerd bij de starterslening, is het toch prima dat ook in Lelystad te doen? Ook als je voor dat bedrag hier meer huis hebt dan elders in de Randstad? Het is toch niet aan een politieke partij om te bepalen hoe en waar je woont?

Misschien zit het misverstand ‘m in het woord ‘starter’. Dat roept associaties op met iemand die net afgestudeerd is, een leuke baan heeft, zijn of haar eerste woning wil kopen maar nu nog niet genoeg verdient voor een volledige financiering. Ja, misschien hoef je dan niet in een paleis van 355.000 euro te gaan wonen.

Maar starters zijn ook mensen van andere leeftijden en andere situaties, die bijvoorbeeld begonnen zijn op de huurmarkt en nu een volgende stap willen zetten. Als daar het hier boven door mij geschetste gezinnetje bij hoort die graag een bepaalde woning van 340.000 euro wil kopen, wens ik ze geen politicus toe die dat overdreven vindt en vraagt of het een tandje minder kan. En eigenlijk geldt dat ook voor die net afgestudeerde. Ik wens niemand een politicus toe die zoiets van je vraagt.

Nieuws

menu