Volgens columnist Kees Bakker is het Woldpark de beste locatie voor de nieuwe skatebaan. 'Jongeren stop je niet weg op een industrieterrein'

Een impressie van skatebaan met pumptrackbaan in het Woldpark. Afbeelding: Gemeente Lelystad

Na het zomerreces, dat op 13 september eindigt, zal de gemeenteraad van Lelystad zich op enig moment weer moeten buigen over de locatie voor de nieuwe skatebaan en de vraag of die in het Woldpark kan komen. Als het goed is, heeft de nieuwe wethouder die daarover gaat, er straks eerst iets over te melden.

Eerlijk is eerlijk: er valt als het gaat om de locatie in het Woldpark niet veel goeds meer te doen. Omwonenden zijn en blijven tegen. Dat heeft deels te maken met het feit dat ze zich overvallen voelden door de keuze voor die locatie. Dan, en dat zie je altijd in dergelijke gevallen, gaan de hakken in het zand. Knappe wethouder die omwonenden dan toch nog over de streep weet te trekken.

Stuitend

Het is ook voorstelbaar. Als je een huis hebt dat aan een groenstrook grenst, en even verderop komt opeens een skatebaan, ben je niet blij. Dat dan alle argumenten erbij worden gesleept in de strijd tegen de skatebaan, is ook van alle tijden, maar tegelijkertijd stuitend. Zo wordt in het Woldpark drank- en drugsgebruik en de overlast daarvan genoemd. Dat is kwalijk, omdat je skaters en jongeren daarmee wegzet als drank- en drugsgebruikers. Ook wordt wildplassen en, jawel, wildpoepen genoemd. Dat laatste is natuurlijk erg raak. Ik erger me er regelmatig aan als ik langs de skatebaan in het Zilverpark fiets, aan al die poepende mensen in de berm.

Afname overlast

Je kunt dat soort argumenten toch niet menen, hoe boos je ook bent? Dat wildpoepen, dat gebeurt nu al in het Woldpark. Door zwervers die er rondhangen op bankjes, door alcoholisten die het park als hangplek gebruiken. Ik voorspel dat als er een skatebaan in het Woldpark komt, die overlast zal afnemen. Waar meer mensen samenkomen en er meer sociale controle is, wordt niet wild gepoept. Kortom: als omwonenden van het Woldpark daar nu last van hebben, is dat juist een argument voor de skatebaan op die locatie. Kies daarom als tegenstander van iets je argumenten zorgvuldig en sleep niet alles met de haren erbij. Dat kan zich tegen je keren.

Geen andere locatie

Afijn, ik heb ook al eerder geschreven dat ik me geen andere locatie kan voorstellen in de buurt van het Stadshart voor de nieuwe skatebaan dan het Woldpark. Er is doodgewoon geen andere locatie, tenzij je aan de randen van de stad gaat zoeken. Maar een voorziening als dit hoort bij het centrum van de stad. Jongeren stop je niet weg op een industrieterrein.

De handtekeningenactie tegen de komst van een skatebaan in het Woldpark staat bij het schrijven van deze column op 378 handtekeningen. De petitie voor de skatebaan in het Woldpark, die bovendien minder lang in de lucht is, op 452. Ook een aardig signaal.

Spannend

Het is spannend om te zien hoe de nieuwe gemeenteraad en de nieuwe wethouder dit dossier gaan oppakken. Politiek is ook het nemen van beslissingen, ook als je daarmee sommige mensen boos maakt. En voormalig wethouder Jack Schoone bracht de boodschap misschien een beetje bot, maar hij had wel volledig gelijk: waar in Lelystad je ook een skatebaan plant, directe omwonenden zullen altijd tegen zijn.

Nieuws

menu