'Misschien moeten ze vanuit Den Haag eens in Lelystad en Dronten komen kijken hoe het ook kan'

Het Binnenhof in Den Haag. Edward Lich via Pixabay

Ik hou van de lokale politiek. Met veel plezier volg ik de gemeenteraden van Lelystad en Dronten. Meestal gaat dat wel ergens over. En er wordt weinig op de man gespeeld: in Lelystad meer dan in Dronten, maar laten we de blik vooral op de toekomst richten en ook niet steeds veel aandacht besteden aan de stoutste jongetjes en meisjes van de klas. In het algemeen hebben de lokale politici respect voor elkaar, ook als ze het niet met elkaar eens zijn.

Afgelopen week heb ik, op Prinsjesdag en de twee dagen erna, weer eens wat meegekregen van de landelijke politiek. Mij hemel, wat een pure, doffe ellende is dat. In Den Haag lijkt het alleen maar te gaan om oneliners en op de man spelen.

De hele Prinsjesdag stond een onderzoek van de NOS centraal, waaruit bleek dat het vertrouwen in het kabinet nog nooit zo laag is geweest. De hele dag mochten alle mannetjes en vrouwtjes op het Binnenhof daar op reageren. De hele dag zag je afwisselend teleurgestelde, strijdvaardige of zelfvoldane blikken in de camera. Politici die benadrukken dat het logisch is dat het vertrouwen zo laag is, want ja, zij zouden alles heel anders doen: mijn God, het vertrouwen in de hele politiek is nog nooit zo laag geweest! Kijk eerst eens naar jezelf! Het is jammer dat dat niet gepeild is, of misschien is dat wel gebeurd, maar ik geef je op een briefje dat het vertrouwen in de landelijke politiek afgelopen week ook weer behoorlijk gedaald is. Wat zijn die mensen in hun stolpje druk met zichzelf bezig.

Herman Tjeenk Willink stelde vorige week zaterdag in het NRC dat democratische rechtsorde niet vanzelfsprekend is. Ze is kwetsbaar en behoeft onderhoud. En aan dat onderhoud is de afgelopen veertig jaar nauwelijks iets gedaan.

Dat die democratische rechtsorde niet vanzelfsprekend is, blijkt op een afstand van slechts een paar duizend kilometer hier vandaan. Je zou zeggen: een duidelijke wake-up call, laten we er eensgezind mee aan de slag gaan (tenzij je natuurlijk vindt dat de dictator die die oorlog is begonnen gelijk heeft, maar dan plaats je je al helemaal buiten de democratische rechtsorde).

Maar nee, op het moment suprême van een land dat met een miljoenennota een groot aantal crisissen moet bezweren, zijn de h.h. politici die ons vertegenwoordigen vooral met zichzelf en elkaar bezig. Ik word daar niet vrolijk van. Misschien moeten ze eens in Lelystad en Dronten komen kijken hoe het ook kan.

Nou, nog één lokaal dingetje dan: mooi dat Gemeente Belangen Lelystad en Leefbaar Lelystad samen verder gaan. Het verschil tussen die twee is minimaal. Maar als ze dat nou voor de verkiezingen hadden gedaan, waren ze zomaar in ieder geval de tweede partij van Lelystad geworden met misschien nog wel een restzetel. Een les voor de toekomst, hoop ik.

Nieuws

menu