Columnist Kees Bakker ziet toekomst voor 4Fusion in het 'vergeten' Han Lammerspark

Het Han Lammerspark achter het ziekenhuis in 2015. Inmiddels is het een wat vergeten plek die maar matig wordt onderhouden. Archieffoto: Fotostudio Wierd

Het was bijzonder om vorige week dinsdag iemand de gemeenteraad te horen toespreken die nu eens niet vanuit boosheid of verontwaardiging reageerde, maar vanuit oprechte zorgen. Amber Jong van 4Fusion sprak zichtbaar en hoorbaar geëmotioneerd over haar zorgen rond eventuele woningbouw op en rond de locatie van het voormalig pannenkoekenrestaurant Dubbel-Op.

Dan heb je toch een heel ander gesprek, dan dat de raad of wethouder vanuit boosheid alleen maar verwijten worden gemaakt en burgers klagen niet gehoord te worden.

Je merkte dat het verhaal van Jong heel goed gehoord werd door de gemeenteraad, en dat de zorg die zij heeft gedeeld wordt. Dat geeft hoop dat het wel goed komt. Dat 4Fusion wellicht moet verkassen, is niet zozeer de discussie wat mij betreft. Ten eerste is de plek van Wold 11 voor heel veel dingen geschikt. Bij woningbouw kun je denken aan appartementen voor jongeren, zoals Jong Lelystad graag zou willen, of juist ouderenhuisvesting, zoals de SP opperde. Je kunt ook denken aan combinaties met andere voorzieningen, zoals horeca.

Vervallen gebouwtje

Het zou ook een mooie plek zijn voor een nieuwe skatebaan. Je kunt je in ieder geval hardop afvragen waarom je niet iets zou doen op die plek, want nu staat er een vervallen gebouwtje dat het aanzien niet waard is. Alles wat er gebeurt, is dus beter dan wat er nu staat.

4Fusion vraagt dan wel om een andere plek in het centrum van de stad. Nu kun je je afvragen: waar dan? Er is eerder tien jaar gezocht naar een geschikte plek voor een coffeeshop in het Stadshart, een zoektocht die door de plannen voor het stationsgebied nieuw leven is ingeblazen, en die tijd heeft 4Fusion natuurlijk niet. De overgang moet vloeiend zijn, want voor het werk dat de organisatie doet kun je niet even een paar maanden zonder locatie zitten.

[De tekst gaat verder na de foto]

Han Lammerspark

Er schoot mij wel direct een geschikte locatie door het hoofd. Bij het ziekenhuis, tussen het ziekenhuis en de Hoven, ligt namelijk het Han Lammerspark. Het is een wat vergeten plek die, in ieder geval toen ik er de laatste keer keek, ook maar matig wordt onderhouden. Eigenlijk beschamend, als je bedenkt dat de plek naar de eerste Commissaris van de Koningin van Flevoland is genoemd.

Misschien kunnen daar twee vliegen in één klap worden geslagen: 4Fusion heeft een mooie nieuwe locatie voor haar waardevolle werk, en het Han Lammerspark krijgt een uitstraling die het verdient.

Zoete herinnering

Rest alleen nog de zoete herinnering aan Dubbel-Op, dat destijds toch een belangrijke plaats innam in de samenleving. Ondernemerspaar Irma en Arie van der Mee runden daar meer dan een pannenkoekenrestaurant. Ze spanden zich ook maatschappelijk en sociaal in, en ik denk dat ieder kind van een bepaalde generatie er wel een keer geweest is. Of volwassenen, zoals ik, met mijn neefjes toen ze nog jong waren. Gelukkig hebben we de foto’s nog.

Nieuws

Meest gelezen

menu