Column Kees Bakker | Help Hospice 't Hofje in Lelystad!

Een stad met 80.000 inwoners heeft een hospice nodig. Foto: Pixabay

Ik heb onlangs nog een artikel geschreven over het Hospice in Dronten. Die viert dit jaar haar tiende verjaardag, op gepaste wijze natuurlijk. Het is indrukwekkend hoe het Hospice daarbij een vaste waarde is geworden in Dronten. Het is een zelfstandige voorziening, die zelf de broek ophoudt. De voorziening is verzekerd van een enorme steun bij de inwoners en ondernemers van Dronten. Inzamelingsacties brengen mooie bedragen op.

Daarnaast is het gevestigd in de vleugel van een oud kerkgebouw, waar een aantal ruimtes zijn omgebouwd tot kamers waarin iemand verzorgd kan worden en waardig kan sterven. Er is ook een huiskamer, die zorgt voor een huiselijke sfeer. Dat laatste is belangrijk: je hebt niet het gevoel in een zorginstelling te zijn, je hebt het idee in een tweede huis te zijn.

Een uitdaging

Hospice ’t Hofje in Lelystad is nog niet zover. Ten eerste geeft Coloriet De Hoven, waar ’t Hofje zich bevindt, aan de invulling van verpleegkundigen een uitdaging te vinden, mede omdat het geld kost. Plat gezegd: de steun van Coloriet kan alleen plaatsvinden als er op andere onderdelen binnen het zorgbedrijf geld wordt verdiend, of nog platter gezegd, winst wordt gemaakt.

Ten tweede zit ’t Hofje in De Hoven. De vrijwilligers zorgen daar voor een huiselijke sfeer, maar de omgeving van het zorgcentrum en de aanleunwoningen ademen iets anders uit.

Personeelstekort is in alle sectoren merkbaar. In Dronten echter zorgt Icare voor de medische invulling. Daar is gewoon een contract mee afgesloten, dus die leveren. Die kiezen dan niet om andere zorg wel te leveren en die aan het Hospice niet.

Bezinnen op de toekomst

Misschien is de huidige sluiting van ’t Hofje een goed moment om te bezinnen op de toekomst. Dat deze voorziening nodig is in Lelystad, staat niet ter discussie. Begin dit jaar sloot het Respijthuis, maar daar was één van de redenen dat het te weinig gebruikt werd. Dat geldt niet voor ’t Hofje. Daar zijn regelmatig alle vier de bedden bezet en zou eerder behoefte zijn aan uitbreiding.

Steun

Nu wordt er bij een crisis als deze altijd gelijk naar de gemeente gewezen. Dat is te begrijpen, maar het is ook niet aan de gemeente om iedere instelling die in nood zit met een grote zak geld uit het slop te trekken. Het zou mooier zijn als het bedrijfsleven en de inwoners van Lelystad massaal hun steun aan ’t Hofje geven. Als dat in Dronten kan, waarom zou het dan niet in Lelystad kunnen?

Nog maar een keer: een stad met 80.000 inwoners heeft een hospice nodig. Liefst één die zelfstandig is, gerund wordt door vrijwilligers en een tweede thuis nabootst, voor mensen die thuis niet kunnen sterven. Want als dat laatste het geval is, is het vreselijk als je daarvoor naar een andere gemeente of provincie moet.

Nieuws

Meest gelezen

menu