Column Kees Bakker | De vechtpartij op Porteum is ernstig, maar niet nieuw

De onderwijscampus Porteum in Lelystad. Foto: Fotostudio Wierd

De vechtpartij op scholengemeenschap Porteum die twee weken geleden prominent in het nieuws kwam, houdt ook de Lelystadse politiek nogal bezig.

Vorige week dinsdag waren er enkele partijen die er vragen over stelden, ze wilden weten in hoeverre de gemeente er mee bezig is en iets kan doen. Bovendien werd er een voorstel ingediend om actief op zoek te gaan naar een middelbare school elders die een dependance in Lelystad wil beginnen.

Afschuw

Partijen veroordeelden het geweld in de sterkste bewoordingen. Het was ernstig en de beelden die over internet gaan zijn heftig. Ook wethouder Dennis Grimbergen sprak er zijn afschuw over uit en beloofde dat de gemeente in goed en regelmatig overleg is met de school over de vraag wat er aan gedaan wordt.

Schoolbestuur is verantwoordelijk

Tegelijkertijd is het ook wel weer typisch een politieke reactie om na een dergelijk voorval maatregelen te eisen. Ten eerste gaat de politiek daar helemaal niet over. Het bestuur van Porteum is verantwoordelijk voor wat er op die school gebeurt. Ten tweede is er net voor de zomer een nieuwe bestuurder aangesteld voor Porteum. Dan moet je niet direct na de zomer, na het eerste incident, gelijk al verregaande maatregelen gaan eisen. Ten derde: wat lost een tweede middelbare school op aan de problemen op Porteum? Of gaan we alle leerlingen die op Porteum worden geschorst daarheen sturen?

Gewaarschuwd

Natuurlijk, de politieke partijen die Porteum nooit hebben zien zitten en liever drie kleinere scholen in Lelystad hadden willen houden, zeggen dat ze hier voor gewaarschuwd hebben. Deze vechtpartij staat ten slotte niet op zich, maar maakt deel uit verhalen over leerlingen en leraren die zich al een jaar soms onveilig voelen op de school. Dus die partijen mogen er nog even aan herinneren dat ze hiervoor gewaarschuwd hebben.

Tegelijkertijd: het is niet een probleem dat per sé wordt veroorzaakt door het feit dat de school groot is. Misschien mag ik iedereen even in herinnering roepen dat er in 2017 een conciërge van Arcus door vijf leerlingen in elkaar is geslagen. Daarvoor zijn toen vier leerlingen opgepakt en veroordeeld. Dat kwam toen ook al voor, dus teruggaan naar de situatie van drie kleine scholen is niet per sé een oplossing voor de huidige problemen als het gaat om veiligheid en geweld. En zoals ik enige tijd geleden al schreef: het grote Porteum biedt ook onderwijskundige voordelen, zoals meer keuze in vakken. Die gooi je ook weg als je terug zou gaan naar drie kleine scholen.

Niemand grijpt in

Wat ik het meest schokkend vind aan het geweld is dat op de filmpjes die er van circuleren je ziet dat er tientallen leerlingen omheen staan, maar niemand ingrijpt. Nee, ze kijken geschokt (daar kan ik me overigens alles bij voorstellen) of ze staan het met hun telefoon op te nemen. Net als toen de conciërge in 2017 in elkaar werd geslagen.

En zeg nou niet dat dat de jeugd van tegenwoordig is, want volgens mij kun je vandaag de dag in een Amsterdamse gracht onder dezelfde omstandigheden verdrinken: als je in het water spartelend om hulp roept, kan het zijn dat er niemand in het water springt, maar er wel twintig telefoons op je gericht worden.

Dat probleem aanpakken is misschien al een deel van de oplossing. En dat is iets wat de school kan en moet doen, en dat is ook iets wat de ouders moeten doen. En waar de hele maatschappij een rol in heeft.

Nieuws

menu