Boekrecensie | Anders kijken naar planten, dat is wat Marlies Engels uit Lelystad hoopt te bereiken met haar boek 'Kruid en Mens'

De sfeer van de omslagtekening kom je bijna op iedere pagina van het boek weer tegen.

De sfeer van de omslagtekening kom je bijna op iedere pagina van het boek weer tegen. Foto: Marlies Engels

Soms verschijnt er een boek dat met kop en schouders boven andere boeken, over een vergelijkbaar onderwerp, uitsteekt. Zo’n boek is Kruid en Mens dat eind 2021 verscheen, geschreven door Marlies Engels van kruiderij De Polderkol in Lelystad.

Marlies schrijft al meer dan 20 jaar haar eigen ervaringen met kruiden en mensen op. Het moest er een keer van komen, dit boek. En nu is het er!

Planten zijn de basis onder ons bestaan

Uitgangspunt is dat planten de basis zijn onder ons bestaan en van ons leven. Als je er over nadenkt dan wordt het je duidelijk hoe waar dit is. En als je dat beseft is het bijna vanzelfsprekend dat je anders naar planten gaat kijken. Het begrip ‘onkruid’ krijgt dankzij dit boek een heel andere lading als je beseft hoe waardevol dit soort planten kunnen zijn! Anders kijken naar planten, dat is wat Marlies (ook) hoopt te bereiken met haar boek.

Indeling per plantenfamilie

Het bijzondere is ook dat er voor een indeling per plantenfamilie gekozen is. Marlies: ‘Alle leden van een familie hebben overeenkomsten, maar ieder familielid heeft ook haar eigen kenmerken’. Zo’n indeling is een uitdaging. Overigens zijn de kruiden en hun toepassing in een overzicht ook gerangschikt naar ‘klachten’.

Liefde en aandacht

Uiteraard lees je hoe en wanneer je kruiden kunt verzamelen, hoe je ze kunt conserveren, hoe je zalven, tincturen en oliën maakt. Daar hoef je geen studie voor te volgen, met liefde en aandacht plus de juiste ingrediënten kun je aan de slag.

Planteniconen en speerpunten

Bij iedere plant zie je, met behulp van een plantenicoon, welk deel of welke delen van de plant bruikbaar zijn. Ook staat bij iedere plant een ‘speerpunt’: veel planten hebben meerdere nuttige eigenschappen maar in de tekst bij het speerpunt lees je over de specifieke toepassing.

Wat is er veel te vertellen over Kruid en Mens! Ontdek het zelf!

Kruid en Mens

Kruid en Mens door Marlies Engels. ISBN 978 908 320 089 7. Het boek kost 39,95 euro, telt ruim 450 bladzijden en is rijk (en prachtig!) geïllustreerd. D e sfeer van de omslagtekening kom je bijna op iedere pagina van het boek weer tegen.