Jubileumboek 'Ode aan de zon' blikt terug op 40 jaar Sunsation

Sunsationoprichter Thom Ummels (links) en commissaris van de koning Leen Verbeek bekijken het boek Ode aan de zon.

Sunsationoprichter Thom Ummels (links) en commissaris van de koning Leen Verbeek bekijken het boek Ode aan de zon. Foto: Fotostudio Wierd

Het poëziefestival Sunsation in Lelystad bestaat veertig jaar. Het jubileumboek ‘Ode aan de zon’ blikt terug op de unieke geschiedenis van dit oudste culturele festival van Flevoland. Het eerste exemplaar werd vanmiddag in het Provinciehuis overhandigd aan de Commissaris van de Koning, Leen Verbeek.

Sunsation groeide in die veertig jaar uit tot een breed, laagdrempelig poëziefestival. Het natuurlijk decor wordt gevormd door één van de belangrijkste landschapskunstwerken van Nederland: het Observatorium Robert Morris.

‘Sunsation is werkelijk prachtig en van het hoogste niveau, toegankelijk voor iedereen; de plek waar poëzie, muziek en taalkunstenaars op een inspirerende plek samenkomen’, aldus commissaris Verbeek, die tevens voorzitter van het Prins Bernhard Cultuurfonds Flevoland is.

[De tekst gaat verder na de foto]

Prachtig beeldmateriaal

Het jubileumboek ‘Ode aan de zon’ ademt de tijdgeest door de jaren heen en vormt tevens een culturele inspiratiebron voor de jonge generatie. Het boek is gevuld met prachtig beeldmateriaal, waarmee de historie en voortgang van het festival op een aantrekkelijke wijze in beeld worden gebracht.

Er is aandacht voor landelijk bekende dichters die acte de presence gaven bij Sunsation: Johnny van Doorn, Jan Wolkers, Simon Vinkenoog, Gerrit Komrij, Remco Campert, Marieke Lucas Rijneveld, Lieke Marsman en anderen, aangevuld met interviews met onder meer Bart Chabot, Ernst Jansz, oud-Dichter des Vaderlands Tsead Bruinja en Sunsationoprichter Thom Ummels.

[De tekst gaat verder na de foto]

‘Ik beschouw de verschijning van ons jubileumboek als een onuitwisbaar moment in onze 40-jarige geschiedenis’, zegt oprichter en voorzitter van het festival Thom Ummels. ‘De bijzondere foto’s en memorabele teksten geven precies de sfeer weer die Sunsation al veertig jaar kenmerkt. Een voor bezoekers unieke combinatie van poëzie, land-art en de prille ochtendstond op het nieuwe land van Flevoland. Iets om te blijven koesteren voor de toekomst’.

‘Ode aan de zon’ is online te bestellen en te verkrijgen bij Voster Boekverkopers in Dronten, The Read Shop in Lelystad, in Natuurpark Lelystad en op Schokland.

De komende editie van Sunsation is op 17 en 18 juni.