Bewegen op Maat in Lelystad breidt uit, voortaan twee leeftijdsgroepen

Sporten heeft positieve effecten op de gezondheid. Eigen foto

Bewegen op Maat in Lelystad breidt uit om jongere volwassenen te trekken. Het programma laat inwoners met een chronische beperking, zoals astma, lichte of matige COPD (longziekte), hersenletsel of een blessure, op hun eigen niveau sporten. Ook inwoners die in sociaal isolement verkeren of kampen met overgewicht kunnen meedoen. Voortaan zijn er twee groepen, tot nu toe was dat er één.

De nieuwe groep start in gymzaal Kennemerland. De les voor inwoners van 18 tot en met 49 jaar wordt daar gegeven van 19.30 tot 20.30 uur. De lessen voor de bestaande groep blijven gewoon in Atolplaza van 16.45 tot 17.45 uur, maar zijn in principe voortaan alleen voor inwoners vanaf 50 jaar. ‘We hebben gemerkt dat de drempel voor jongere inwoners hoog is om mee te doen, omdat de gemiddelde leeftijd in de huidige groep aan de hoge kant is. Daarom hebben we ervoor gekozen om met twee leeftijdsgroepen te gaan werken’, zegt buurtsportcoach Speciale doelgroepen Tamaryoës Kok.

Sporten voor betere gezondheid

Mensen met een chronische of lichte aandoening sporten minder dan mensen die daar niet mee te maken hebben. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS. Binnen deze groep is het juist belangrijk dat er bewogen wordt via bijvoorbeeld een programma als Bewegen op Maat. Sporten heeft namelijk positieve effecten op de gezondheid, geeft onderzoek van Kenniscentrum Sport aan. Het voorkomt dat deze inwoners er één of meerdere aandoeningen bijkrijgen. Naast het sportieve karakter van Bewegen op Maat richt de activiteit zich ook op ontmoeting en sociale cohesie. Zo is er een groepsapp van Bewegen op Maat waar deelnemers contact hielden tijdens de lockdowns en is er in de lessen altijd ruimte voor een praatje.

Doe mee aan Bewegen Op Maat (plus)

Lelystedelingen met een chronische of lichte aandoening die graag wekelijks willen bewegen, kunnen meedoen aan één van de Bewegen op Maat-groepen die beide op woensdagen plaatsvinden. Vooraf aanmelden is niet nodig. Voor meer informatie kan men een e-mail sturen naar Tamaryoës Kok via t.kok@sportbedrijf.nl. Bellen kan ook: 06 13 92 07 42.

Nieuws

menu