Bataviahaven staat aan de vooravond van een zeer druk seizoen. 'Maar er zijn nog wel wat zorgen'

Bataviahaven. Archieffoto: Fotostudio Wierd

Bataviahaven in Lelystad staat aan de vooravond van een bijzonder druk vaarseizoen. Met de komst van het passagierschip ms Aurelia I op donderdag 17 maart, start voor Lelystad het riviercruiseseizoen. De gemeentehaven kan zes riviercruiseschepen tegelijkertijd ontvangen. Het aantal aanvragen voor een ligplaats overschrijdt die capaciteit, zodat er al enige tijd ‘nee’ moet worden verkocht aan rederijen.

Directeur Joop van Diest verwacht dat dit seizoen circa 100.000 personen aan boord van een schip of boot de Bataviahaven bezoeken. ‘Dit is nog exclusief de bezoekers aan evenementen als HISWA te Water en de Nationale Oldtimerdag en de veerdienst naar de Marker Wadden’.

Helaas zijn er bij al dit goede nieuws ook zorgen. Van Diest: ‘Het is duidelijk dat het herstel na de pittige coronajaren zich heeft ingezet. Op basis van de reserveringen voor ligplaatsen en het houden van (watersport) evenementen, wordt 2022 het drukste seizoen ooit voor de gemeentelijke haven. Het ziet er naar uit dat de HISWA te Water dit jaar – eindelijk – weer doorgang kan vinden. De voorbereidingen hiervoor zijn inmiddels in volle gang’.

Meer reserveringen dan ooit

Het aantal reserveringen en aanvragen van watersportverenigingen om met een groot aantal leden met hun boten in de Bataviahaven af te meren, is groter dan ooit tevoren. Van Diest: ‘Dit heeft ongetwijfeld te maken met een inhaalslag van evenementen die de afgelopen twee jaren moesten worden geannuleerd. Twee grote zeilwedstrijden, de Ronde om Noordholland en de 200myls Solo, vinden ook dit jaar weer een plek in de Bataviahaven’.

In de zomer is de haven het decor van de TV-opnames voor het AVRO/TROS programma Bommetje.

Dutch Water Week

Daarbij is nu zeker dat een aantal zeilwedstrijden dat deel uitmaakt van de Dutch Water Week in mei van dit jaar, in Lelystadse wateren wordt gevaren. Onder andere het Bovenwater en het Bataviastrand zijn uitverkoren als zeillocatie voor dit nieuwe grote watersportevenement.

[De tekst gaat verder na de foto]

Bruine vloot

Het aantal schepen in de bruine vloot van Bataviahaven is dit jaar met twee schepen toegenomen. Het bekende schip Soeverein is na een aantal jaren weer terug in de vloot; de meest recente uitbreiding is het zeilschip Willem Barentz, dat Enkhuizen heeft verruild voor Lelystad.

Achterstallig groot onderhoud

Toch zijn er ook zorgen. Zoals het havenbestuur in een brief aan het college van burgemeester en wethouders heeft laten weten, is het achterstallig groot onderhoud aan de gemeentelijke haven een punt van grote zorg. Van Diest: ‘Met name de spontaan optredende verzakkingen in de kades en de bedenkelijke staat van de elektravoorzieningen in de charterhaven baren zorgen. Het gaat daarbij vooral om de zorg voor de veiligheid van gebruikers en bezoekers’.

Tot op heden heeft het college van burgemeester en wethouders nog niet gereageerd. ‘Of alle geplande activiteiten doorgang kunnen vinden is dan ook nog niet geheel zeker’, besluit Van Diest.

Nieuws

menu