Auteur Toine Heijmans te gast in Literair Café Lelystad

Toine Heijmans.

Toine Heijmans. Foto: Merlijn Doomernik

Auteur Toine Heijmans is woensdag 18 mei te gast in het Literair Café in Lelystad. Deze schrijver heeft niet alleen verschillende non-fictieboeken en romans op zijn naam staan, waaronder zijn laatste werk ‘Zuurstofschuld’, maar ook talloze columns voor De Volkskrant.

De lezing begint om 20.00 uur, de zaal is open vanaf 19.30 uur. Op vertoon van zijn/haar bibliotheekpas ontvangt de bezoeker korting op de entreeprijs. Studenten uit het voortgezet onderwijs krijgen op vertoon van hun schoolpas ook korting. Voor Vrienden van de Bieb is de toegang gratis.

Signeren

Kaarten voor de lezing zijn te verkrijgen via de site van de bibliotheek of bij de informatiebalie in FlevoMeer Bibliotheek Lelystad. Na afloop van de lezing is het mogelijk om Heijmans’ werk aan te schaffen en te laten signeren.

‘Zuurstofschuld’ is het adembenemende verhaal van klimvrienden Lenny en Walter, die hun dromen najagen in de Alpen en de Himalaya, en daarmee hun lot bezegelen. Ze dragen de verhalen van de grote alpinisten met zich mee, en zoeken samen een manier om geschiedenis te schrijven. Maar in de ijle lucht gelden andere wetten.

Onverbiddelijke wereld

Tien jaar na het verschijnen van zijn veelbekroonde bestseller ‘Op zee’ neemt Toine Heijmans de lezer opnieuw mee naar een onverbiddelijke wereld, met een roman over vrijheid en vriendschap, storm en lawines, en de gevolgen van radicale keuzes. Wat de bergen met de mens doen, en wat de mens doet met de bergen, daar gaat het om.

Toine Heijmans (1969, Nijmegen) is columnist bij De Volkskrant en schrijver van non-fictie en romans. Ook schreef hij scenario’s voor de televisieserie ‘De Fractie’. Heijmans behandelt in zijn werk graag een brede waaier aan onderwerpen. Tweewekelijks schetst hij bijvoorbeeld een portret van Nederland in zijn veelgelezen columns, terwijl zijn boeken allerlei verschillende thema’s aanstippen.

Hiphop en migrantenjeugd

Zijn eerste publicatie verscheen in 1998 met de titel ‘Respect!’, waarin Heijmans vertelt over hiphop en migrantenjeugd. Na vele andere werken verscheen in 2019 het boek ‘Met mijn vader is niks mis’, waarin hij zijn veelgelezen columns verzamelde over een vader en zijn nieuwe vriend, dr. Alzheimer.

Zijn meest recente boek uit 2021 is de roman ‘Zuurstofschuld’. Als eerste Nederlandse schrijver werd Heijmans in Frankrijk de Prix Médicis Etranger toegekend voor de vertaling van zijn roman ‘Op zee’ (‘En Mer’), een van de prestigieuze Franse literatuurprijzen. Vervolgens werd hem het ridderschap verleend in de orde van de Kunsten en de Letteren.